Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford stoppar tyska produktionen av Fiesta

Europas näst mest sålda bil efter Volkswagen Golf är Ford Fiesta. Trots försäljningssuccéer siktas lägre efterfrågan och Ford känner sig tvungna att stänga ned Fiesta-tillverkningen i Köln.

Det är inte bara Fiat som räknar med ett lägre sug efter deras modeller och därmed stoppar produktionen, om än bara för en kort period. Även stora Ford har gått ut med informationen att de stänger ned tillverkningen på grund av lägre efterfrågan under årets andra halva.

För Fords räkning är det bästsäljaren Fiesta som drabbas då produktionen vid fabriken i Köln tar paus under elva dagar i oktober och november. Detta trots att Fiesta har uppvisat bättre försäljningssiffror i år än föregående år. Upp drygt 15 000 bilar mellan januari och juli i år jämfört med samma period 2013. Endast Volkswagen Golf säljs i fler exemplar i Europa.

Dock ser man varningstecken på europeiska nyckelmarknader, exempelvis Tyskland, som visar på vikande försäljning.

Produktionsstoppet kommer att drabba omkring 4 000 anställda. Ford kommer att ansöka om bidrag från tyska staten i enlighet med de regelverk som finns för kortare arbetstider, Kurzarbeit, något som utformades för 5-6 år sedan då den ekonomiska nedgången slog hårt mot bland annat bilindustrin i Europa.

Ford Fiesta tillverkas i fler fabriker runt om i världen. Dessa berörs inte av produktionsstoppet.