Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fords vd Jim Farley omgiven av Tesla Model Y och Ford Mustang Mach-E.Fords vd Jim Farley omgiven av Tesla Model Y och Ford Mustang Mach-E.Fords vd Jim Farley omgiven av Tesla Model Y och Ford Mustang Mach-E.
Fords vd Jim Farley omgiven av Tesla Model Y och Ford Mustang Mach-E. Foto: Teknikens Värld & Ford Motor Company

Ford: ”Tesla kan inte längre ignoreras”

Fords vd har meddelat de anställda att Tesla är att räkna med.

Vid det här laget får man anse att Tesla har påverkat bilindustrin i flera år och att den amerikanska elbilstillverkaren har etablerat sig som en spelare att ta med i beräkningarna. Det var skakigt under många år men numera är det allt som oftast vinster som rapporteras kvartalsvis och produktionsnivåerna slår ständigt nya rekord.

Övriga bilindustrin har inte alltid räknat med Tesla som en konkurrent att ta hänsyn till, men för allt fler biltillverkare har det blivit uppenbart att Elon Musks verk (dock inte Musk som grundade Tesla) inte kan nonchaleras.

Amerikanska giganten Ford har av många beskrivits som en biltillverkare på efterkälken, men försöker med flera elektriska modeller, exempelvis Mustang Mach-E och F-150 Lightning, parera för både samtid och framtid – och nu menar de att det är dags för Tesla att få en form av erkännande.

Ford Mustang Mach-E är ett nytt alternativ på elbilsmarknaden...Ford Mustang Mach-E är ett nytt alternativ på elbilsmarknaden...Ford Mustang Mach-E är ett nytt alternativ på elbilsmarknaden...
... vilket även Tesla Model Y är, men den baseras på populära Model 3 som har funnits i några år och som Fords vd lyfter fram.... vilket även Tesla Model Y är, men den baseras på populära Model 3 som har funnits i några år och som Fords vd lyfter fram.... vilket även Tesla Model Y är, men den baseras på populära Model 3 som har funnits i några år och som Fords vd lyfter fram.
1 AV 2
Ford Mustang Mach-E är ett nytt alternativ på elbilsmarknaden...
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 2
... vilket även Tesla Model Y är, men den baseras på populära Model 3 som har funnits i några år och som Fords vd lyfter fram.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Företagets vd Jim Farley meddelade nyligen företagets anställda att Tesla inte längre kan ignoreras. I ett tal sa han bland annat:

”Tänk på Teslas värdeskapande just nu. Och de har resurser, smarta människor, Model 3 är nu det bästsäljande fordonet i Europa. Inte elektriskt. Utan totalt. Den var det bästsäljande fordonet i Storbritannien. De flesta månaderna är den det bästsäljande fordonet i Kalifornien. Inte bara elektriskt, utan överlag. Om vi ​​ska lyckas kan vi inte ignorera den här konkurrensen längre.”

Farley beskrev även Teslas framgångskoncept för sina anställda:

”Titta på Tesla, varför gör de som de gör och vad kan vi lära av dem. För det första har de en direkt försäljningsmodell... Det finns ingen däremellan. De gör det så enkelt. Tre eller fyra klick konfigurerar fordonet med inte för mycket komplexitet för att leverera det till kunden. Enkel, icke-förhandlingsbar prissättning. Ett stort reservationssystem samt service på distans. För det andra maximerar Tesla användningen av elektroner i fordonet. Ingen gör det bättre än de gör. Deras kunder betalar mindre för ett bättre batteri... För det tredje är själva produkten mycket differentierad från resten av ICE-området (förbränningsbilar, reds anm) och komplexiteten är liten, jämfört med OEM-tillverkare (originalkomponentstillverkare, reds anm).”

Ford-anställda har för amerikanska medier beskrivit sig om upprymda efter Farleys tal, med positiva känslor inför framtiden och vad som behöver förändras.