Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fords kommande eldrivna suv, baserad på MEB-plattformen, blir syskon till Volkswagen ID.4.Fords kommande eldrivna suv, baserad på MEB-plattformen, blir syskon till Volkswagen ID.4.Fords kommande eldrivna suv, baserad på MEB-plattformen, blir syskon till Volkswagen ID.4.
Fords kommande eldrivna suv, baserad på MEB-plattformen, blir syskon till Volkswagen ID.4.

Fords elbilssamarbete med Volkswagen ska bli kortvarigt

Fords elbilssatsning får sig en knuff i rätt riktning med hjälp av teknik från Volkswagen. Men att luta sig mot Volkswagen en längre tid, det tänker inte Ford göra.

Det är några år sedan Ford och Volkswagen annonserade att de ska samarbeta inom transportbilssektorn och sedermera även inom segmentet elbilar. Nyligen har vi sett nya Volkswagen Amarok som i grunden är en Ford Ranger, två pickuper som vi nyss varit iväg och kört (läs den om Amarok här och den om Ranger här).
Vad gäller elbilarna har Ford fått ta del av Volkswagens så kallade MEB-plattform, helt enkelt den grund som har utvecklats för att fungera som bas till många av VW-koncernens elbilar. Fords första variant ska premiärvisas i mars, en suv inte helt olik Volkswagen ID.4, det vill säga Sveriges populäraste elbil.

Ford ska även hinna med en andra elbilsmodell baserad på MEB-plattformen, men därefter ska det vara slut med stöd från Volkswagen. Ford vill stå på egna ben.
Den amerikanska biltillverkaren, som snart har lagt ned samtliga ”klassiska” modeller i Europa (exempelvis Fiesta är snart ett minne blott), håller på att utveckla en egen plattform för elbilar.

Första bilden på MEB-baserade elbilen som blir en ”variant på Volkswagen ID.4”.Första bilden på MEB-baserade elbilen som blir en ”variant på Volkswagen ID.4”.Första bilden på MEB-baserade elbilen som blir en ”variant på Volkswagen ID.4”.
Fyra kommande elbilar från Ford.Fyra kommande elbilar från Ford.Fyra kommande elbilar från Ford.
1 AV 2
Första bilden på MEB-baserade elbilen som blir en ”variant på Volkswagen ID.4”.
Foto: Ford
2 AV 2
Fyra kommande elbilar från Ford.
Foto: Ford

Ford Europa-chef Martin Sander säger till Automobilewoche att samarbetet med Volkswagen är fungerar jättebra och att de genom användandet av Volkswagens MEB-plattform har sparat minst två års utvecklingstid.
Han påpekar också att det är föga troligt att Ford kommer att ha ett mjukvarusamarbete med Volkswagen, i stället blir det någon form av egen satsning.

Ford har investerat omkring 20 miljarder i fabriken i Köln, där Fiesta tillverkas fram till juni i år, för att få den anpassad till tillverkning av elbilar baserade på MEB-plattformen.
Kommande år ska Ford även ställa om Valencia-fabriken som inte ska tillverka MEB-baserade elbilar utan modeller baserade på den plattform som de själva utvecklar.