Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fords och Volkswagens första bil kommer 2022

Samarbetet mellan Volkswagen och Ford blir nu klarare. Första bilen, en pickup, kommer 2022 och byggs av Ford. Volkswagen ska utveckla morgondagens skåpbil.

Det blev ingen sammanslagning av Ford och Volkswagen som det först ryktades om. Däremot ett samarbete mellan tillverkarna rörande transportfordon. Nu har man gått ut med detaljer rörande affären och understryker att samarbetet inte omfattar någon typ av gemensamt ägande.

Den först modellen ska rullas ut redan 2022 för en global marknad. Det blir en mellanstor pickup och kommer att följas upp av skåpbilar för Europa. Bilarna kommer att byggas av Ford samtidigt som Volkswagen fokuserar på att utveckla en ny skåpbil för citybruk – med största sannolikhet en eldriven sådan.

Ford och Volkswagen ska även dra upp riktlinjer för ett samarbete rörande autonom teknik, eldrift och mobilitet – de tre ord som allt kretsar kring inom bilindustrin i dag. Båda parter har utryckt viljan att skapa gemensamma modeller framöver.

Samarbetet kommer att utföras av en kommitté under ledning av Herbert Diess från Volkswagen och Jim Hackett från Ford – båda har vd-posten hos tillverkarna. Herrarna ser du skaka hand på bilden ovan.

Tillverkarna är starka på marknaden med Fords modeller Transit och Ranger samt Volkswagens Transporter, Caddy och Amarok. Under 2018 sålde de två tillverkarna 1,2 miljoner lätta transportfordon globalt sett och man räknar med att segmentet ska expandera den närmaste åren.