Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota

Försäljning av elbilar ökar kraftigt i EU

Försäljningen av laddbara bilar ökade 81 procent i EU under sista kvartalet 2019.

Nu har försäljningen av laddbara bilar tagit fart även på de stora marknaderna i Europa. Försäljningen av elbilar och laddhybrider ökade hela 81 procent under sista kvartalet 2019. Marknadsandelen uppgick därmed till 4,4 procent.

Försäljningsökningen beror på att det nu finns en stor efterfrågan på elbilar med de subventioner som erbjuds, men framför allt på att bilindustrin nu erbjuder ett betydligt större antal laddbara modeller.

Foto: Transport & Environment

För att klara utsläppskraven på 95 gram koldioxid per kilometer måste en större del av bilförsäljningen vara laddar. Prognoser från miljölobbyorganisationen Transport & Environment pekade 2019 på att omkring fem procent av försäljningen skulle vara laddbar 2020. 2021 kommer enligt prognosen den laddbara andelen vara tio procent. Den senaste försäljningsutvecklingen visar att utvecklingen mot en laddbar fordonsmarknad går mycket fortare än man har trott.

Målet max 95 gram koldioxid i genomsnitt skärps 2021 genom att tillverkaren då inte får räkna bort fem procent av de törstigaste modellerna.