Försäljningen av begagnade bilar fortsatt stark

2016 var ett rekordår för försäljning av begagnade bilar. 2017 har inte varit sämre. Hittills har nästan en miljon begagnade bilar sålt.

Färsk statistik från Motormännens riksförbund, MRF, visar att försäljningen av begagnatbilar står i samma nivå som för rekordåret 2016. Detta trots att årets septembermånad har en mindre arbetsdag än förra året, vilket motsvarar cirka fem procent i försäljningsvolym.

Trenden att köpa sin begagnade bil från en handlare håller fortsatt i sig visar siffrorna från MRF. Bilhandlarnas försäljning har hittills i år ökat med tre procent medan privatförsäljningen har backat med två procent jämfört med i fjol.

- Historiskt är det ovanligt att vi vid en högkonjunktur samtidigt har rekordförsäljning både för nya och begagnade bilar utan att MRF-handelns begagnatlager ökar nämnvärt. Men så är det nu och tydligt är att vi har en mycket stark bilmarknad, säger Johan Holmqvist, i ett pressmeddelande.

Tittar man närmare på statistiken för försäljningen av begagnade bilar som är upp till fem år gamla kan man se att bilhandlarna har ökat sin försäljning med fem procent i år medan privatförsäljningen ligger kvar på samma nivå.

- Vi ser sakta men säkert en långsiktig ökning av bilhandelns andel av begagnatförsäljningen och samtidigt en sakta minskning för privatförsäljningen. Köparen söker naturligtvis trygghet kring bilaffären och hos bilhandeln ges inte bara information om bilens skick, varudeklaration och historik, man får dessutom garanti på bilen och köpet omfattas av konsumentköplagen, Säger Holmqvist.

Volvo V70 är den begagnade bil som sälj allra mest och utgör tillsammans med Volkswagen Golf och

Passat, i den ordningen, topp tre. Bakom topptrion säljs det också mångaVolvo V60, XC60, Audi A4, Volvo XC70, Kia Ceed och på tiondeplats finner vi Ford Focus.

Enligt MRF har även privatleasingen minskat i år vilket kan leda till att utbudet av begagnade bilar blir större och framtiden för begagnathandeln ser fortsatt ljus ut.