Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Försäljningen av begagnade bilar på väg att återhämta sig

Begagnadbilsförsäljningen gick i stå i samband med coronapandemin, men nu rapporteras det om allt fler ljuspunkter. Köp- och säljsajten Blocket ser att nivåerna nästan är uppe på fjolårets.

Omgjorda skatter, bland annat, för nya bilar har gjort att de begagnade bilarna har gått riktigt starkt i Sverige under ett par års tid. Men luften gick ur begagnatmarknaden (även nybilsmarknaden) i samband med att coronaviruset satte sina klor i världen och dess befolkning.

Nu har man dock börjat skönja en förändring i människors köpvanor, inte minst vad gäller just bilar. Tidigare rapporter har menat att aktiviteten hos köparna har ökat, och nu stämmer Blocket in i kören. Blocket rapporterar nämligen om en ökning på 13 procent för begagnade bilar, jämfört med april månad. Därmed är försäljningsvolymerna uppe på nästan samma nivå som vid samma period i fjol.

– Coronakrisen har varit väldigt påtaglig och marknaden blev mer avvaktande till en början. Senaste tiden har vi kunnat se positiva tendenser och när vi summerar maj har många delar av den vikande marknaden återhämtat sig, säger Henrik Littorin som är marknadsplatsdirektör för Blocket Fordon.

KÖPA BEGAGNAD BIL? Missa inte våra tester av begagnade bilar

Att människor nu intresserar sig mer för begagnade bilar än under de tidigare ”coronamånaderna” syns även på Blockets besökstrafik. Besöken på fordonssektionen ökade med 18 procent under maj månad.

Blockets statistik visar också att priserna är på väg ned. I april låg medianpriset för begagnade bilar på 91 900 kronor, i maj på 82 500 kronor. Det är framför allt bilar som drivs med miljöbränsle samt hybridbilar som sjunkit kraftigt – från 169 900 kronor i april till 128 950 kronor i maj.

Mest sålda bilmodell under maj månad vad, som många gånger förr, Volvo V70. Volvo dominerar överlag med sex av de tio mest sålda begagnade bilmodellerna. Snabbast säljande bilmodell var dock inte en Volvo utan en Volkswagen, närmaste bestämt Volkswagen Golf. Generellt kan man säga att mindre modeller säljer snabbare än större.

Mest sålda bilmodellerna på Blocket i maj

1. Volvo V70

2. Volkswagen Golf

3. Volkswagen Passat

4. Volvo XC60

5. Volvo V90

6. Volvo V50

7. Volvo V60

8. Volkswagen Tiguan

9. Renault Clio

10. Volvo V40

Snabbast säljande bilmodellerna på Blocket i maj

1. Volkswagen Golf

2. Volvo V40

3. Renault Megane

4. Toyota Corolla

5. Volvo V70

6. Volvo V50

7. Toyota Avensis

8. Ford Focus

9. Renault Clio

10. Volvo S80

Mest sökt i fordonskategorin på Blocket i maj

1. BMW

2. Volvo

3. Mercedes

4. Porsche

5. Mustang

6. Saab

7. Golf

8. Chevrolet

9. Corvette

10. Audi