Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo C40 i test.Volvo C40 i test.Volvo C40 i test.
1 AV 2
Teknikens Världs Jan-Erik Berggren guidar oss runt och i Volvo EX30
2 AV 2
Volvo C40 i test.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Försäljningslyft och vinstfall för Volvo Cars

När Volvo Cars presenterar resultatet för årets andra kvartal märks en försäljningsökning på 25 procent, men samtidigt en kraftig nedgång i lönsamheten, med ett redovisat vinsttapp på nästan 50 procent jämfört med samma period i fjol.

Även om coronapandemins effekter, med påverkan på leveranskedjor, börjat klinga av så finns det fortfarande utmaningar för bilbranschen. Det märks på Volvos siffror för andra kvartalet, som bolaget nu släppt. Även om försäljningen ökat med 25 procent, till sålda 178 800 bilar, så har vinsten på papperet minskat kraftigt. Det redovisade resultatet, före skatt, landade på 5,4 miljarder kronor, att jämföra med nära 10 miljarder kronor samma kvartal förra året.

Orsakerna är dels kostnader vad gäller omstruktureringen av företaget, där personalstyrkan minskas med en 1 300 personer, och dels ökade råvarupriser, exempelvis litium till batteriproduktion. Framförallt handar det dock om att företaget andra kvartalet förra året fick ett kapitaltillskott på nära sex miljarder kronor från det att Polestar börsnoterades. En siffra som i år för samma period ersattes av en förlust från samägda bolag och intressebolag (inte bara Polestar). Räknar man bort det ser man att resultatet från kärnverksamheten i stället ökade till 6,4 miljarder. Räknar man också bort kostnaderna för att minska personalstyrkan så landar i stället resultatet på 7,3 miljarder, poängterar Volvos finanschef Jonas Ekdahl. Samtidigt påverkade den svaga kronan bolaget positivt. Hela 2,1 miljarder tillskrivs valutaeffekten.

Omsättningen ökade till 102,2 miljarder kronor, från 71,3 miljarder förra året. 16 procent av försäljningen stod bolagets elbilar – C40 och de eldrivna versionerna av XC40 – för. En siffra som ska öka till 100 procent omkring 2030, om man ska tro Volvo själva. En omställning som inte kommer att bli gratis, även om nu EX30 och EX90 väntar runt hörnet. Även fortsatt hög inflation och höga räntor, och minskad efterfrågan till följd av den finansiella osäkerheten, tecknar mörka moln på horisonten, enligt Volvo.

MISSA INTE: Test av elbilars fyrhjulsdrift