Foto: Volvo Cars

Försäljningsras för Volvo Cars i oktober

Minus 22,2 procent. Det är Volvos dystra facit för oktober månad. Den globala försäljningen rasar, vilket Volvo själva förklarar med halvledarbristen. Andelen elbilar är fortfarande på en låg nivå.

Volvo Cars sålde 50 815 bilar runtom i världen i oktober. Det är 22,2 procent färre än samma månad i fjol. Volvo, liksom de flesta av världens biltillverkare, har fått se sina försäljningssiffror rasa dom en följd av den globala halvledarbristen som beräknas kosta fordonsbranschen nästan 2 000 miljarder i minskade intäkter under 2021.

År 2021 har dock till största delen varit ljust för Volvo. Under årets första tio månader ökade försäljningen med 12,6 procent jämfört med samma period i fjol. 25,5 procent av försäljningen i oktober utgjordes av så kallade elektrifierade bilar, det vill säga laddhybrider och elbilar. Mildhybrider är inte inräknade. Om man sorterar ut de helt eldrivna bilarna blir siffran 5,6 procent för oktober, vilket är en liten ökning sett till årets första tio månader då andelen var 3,1 procent. Senast år 2030 planerar Volvo att uteslutande sälja elbilar. 

Europa fortsätter att vara Volvos största marknad med 242 495 sålda bilar perioden januari-oktober, följt av Kina och USA. XC60 är den bäst säljande modellen.