Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars

Försäljningsras för Volvo – elbilarna ökar

Det blev ett rejält försäljningsras för Volvo Cars i juni. Antalet nya sålda bilar minskade med hela 26,9 procent mot samma månad i fjol. Andelen elbilar ökar dock.

Minus 26,9 procent är den dystra siffran som syns längst ner i sammanställningen när Volvo Cars redovisar försäljningen för juni månad. Totalt såldes 49 904 bilar världen över. Enligt Volvo beror nedgången på Covid-19-relaterade nedstängningar i Kina som har lett till en komponentbrist. Men Volvo ser en ljusning i komponentbristen, antalet producerade bilar i juni är högst hittills i år.

LÄS MER: Volvo bygger ny bilfabrik i Slovakien 

Även försäljningen av laddhybrider och elbilar minskade i juni, men sett till den totala försäljningen ökar andelen elbilar. Under årets första sex månader utgjorde de helt eldrivna modellerna XC40 och C40 7,6 procent av Volvos globala försäljning och det är tre gånger så mycket som samma period i fjol. Recharge-modellerna, där även laddhybriderna räknas in, stod för 32,3 procent.

Försäljningen backade kraftigast i Europa där antalet sålda bilar minskade med hela 44,1 procent i juni jämfört med samma månad i fjol. I USA backade Volvo 31,2 procent och i Kina 1,3 procent. Den mest sålda modellen är XC60, tätt följd av XC40.