Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs Marcus Engström har tagit plats bakom ratten i LRT NXT1
2 AV 2
Foto: Mini

Fortsatt Mini-tillverkning i Storbritannien

Mini meddelar att de nya eldrivna modellerna fortsatt kommer att tillverkas i Storbritannien. Detta tack vara jätteinvestering i fabrikerna i Oxford och Swindon.

I mars rapporterade vi om att produktionen av den helt nya generationen Mini Cooper skulle flyttas till Tyskland och Kina. Mini-ägaren BMW gick ut och benämnde kommande modeller som ”Made in Germany”. Något som delvis skulle ske till följd av Storbritanniens utträde ur EU.
När nya Mini Cooper och Countryman visades upp i början av september sades det fortfarande att de skulle skulle tillverkas i Tyskland, och i Kina. Det senare i samarbete med Great Wall Motors. Nu har de alltså svängt i frågan.

Enligt ett pressmeddelande från Mini satsar man nu 600 miljoner euro, drygt sju miljarder kronor, på de befintliga fabrikerna i Oxford och Swindon. Med moderniseringen av fabrikerna siktar man på att börja tillverka de helt eldrivna versionerna av Mini Cooper, och kommande Aceman, från 2026. Men redan från 2024 ska man inleda tillverkningen av nya Mini Cooper med förbränningsmotor, i både tre- och femdörrarsutförande samt kommande cabrioleten, vid fabriken i Oxford.

Minis fabrik i Oxford.Minis fabrik i Oxford.Minis fabrik i Oxford.
Minis fabrik i Oxford. Foto: Mini

Mini räknar med att kunna tillverka runt 200 000 bilar per år, och från 2030 kommer man endast att tillverka helt eldrivna modeller i Oxford-fabriken.
Investeringen i fabrikerna sker med ekonomiskt stöd från den brittiska regeringen. Med detta nya tillskott kommer BMW totalt ha investerat tre miljarder pund, över 41 miljarder kronor, i anläggningarna sedan år 2000.
– Vi är stolta över att kunna stödja BMW Groups investering, som kommer att säkra högkvalitativa jobb, stärka våra leveranskedjor och öka Storbritanniens ekonomiska tillväxt, säger Kemi Badenoch, Statssekreterare för näringsliv och handel, Storbritannien, i ett pressmeddelande.

Nya Mini Countryman kommer enligt plan att tillverkas i Leipzig, Tyskland, jämsides bland annat BMW 1- och 2-serie. Nya Mini Cooper och Aceman kommer även att tillverkas i Zhangjiagang, Kina, enligt tidigare plan.