Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Linus Pröjtz kör Xpeng P7 som blir märkets första modell i Sverige
2 AV 2
Foto: Yves Forestier / Renault

”Framtidens krig handlar om metaller”

Kinas kommande exportbegränsningar av gallium och germanium visar Europas övertro på landet som leverantör, menar Renaults Jean-Dominique Senard.

En kinesisk storm hotar Europas växande elbilssektor, hävdar Renaults styrelseledamot Jean-Dominique Senard, i en artikel i Automotive News. Det då landet beslutat att begränsa exporten av gallium och germanium som används i tillverkningen av halvledarkomponenter och till elbilar. Det bör höja varningsflaggor eftersom det visar Europas beroende av Kina och behovet av att bygga en egen leveranskedja, säger Senard vidare. 

– När jag talar om en kinesisk storm syftar jag på det starka trycket i dag från den kinesiska elfordonsimporten till Europa. Vi kan tillverka elfordon, men vi kämpar för att säkerställa våra leveranser, säger han och tillägger att Kinas elfordonsindustri och dess leveranskedja av råvaror grundar sig på år av investeringar som skulle kosta miljarder euro att återskapa.

Han menar att Kina, och ingen kan klandra dem för det, helt kontrollerar gruvor och tillverkningen av metaller som används för att bygga batterier. Framtidens krig kommer att bli ett metallkrig, säger han vidare. Kina är den dominerande globala producenten av båda metallerna och står för 94 procent av världens galliumproduktion, enligt UK Critical Minerals Intelligence Centre.

– Utvecklingen av alternativ som syntetiska e-bränslen och väte skulle vara avgörande i händelse av en plötslig brist på batterier på grund av brist på råvaror, säger Senard.

Alternativa galliumkällor kan inte tas i drift innan restriktionerna träder i kraft nästa månad och befintliga leveranser kommer bara att pågå under en period av månader.

– Lagren utanför Kina räcker inte mer än kanske sex månader i bästa fall, så det här kommer att märkas ganska snabbt, säger Alastair Neill, chef vid Critical Minerals Institute. Att sätta upp en ny anläggning tar ett par år och kräva investeringar som kanske inte lönar sig om Kina ändrar sig under tiden, tillägger han.