Framtidens stad visas på Tekniska museet
Från Tokyo via Stockholm till Paris.
Toyota visar sin självkörande buss e-Palette på Tekniska museet i Stockholm.
Bussen ingår i nya Zero City som berättar om framtidens mobilitet i våra storstäder.
Nu kan du göra som Sarah Sjöström, Armand Duplantis, Daniel Ståhl och våra andra olympier – det vill säga sitta i Toyotas självkörande buss e-Palette.
Bussen ingår som en del i den nya utställningen Zero City som öppnar på Tekniska museet i Stockholm i helgen. Toyota är en av flera partners till utställningen som ska visa framtidens mobilitet i ett framtida Stockholm.
Här visas prov på stora fraktfartyg, självkörande poddar i hamnar, mindre eldrivna fordon och cyklar samt eldrivna varuvagnar, rullstolar och andra hjälpmedel för att alla invånare ska ta sig runt staden på ett smidigt och fossilfritt sätt.
Utställningen är en del av ett samarbete mellan utställningar i Dortmund, Wien och Granada och idén är att utställningarna ska flyttas runt under två år. Utställningen som öppnar i helgen ska pågå till augusti.
Toyota visar flera fordon och utställningen är en del av Toyotas omställning från traditionellt bilföretag till mobilitetsföretag. Där ingår även partnerskapet till de olympiska spelen där spelen i Paris 2024 blir en slags avrundning.
– Vårt avtal sträcker sig äver Paris, sen vet vi inte säger Cédric Borremans, Head of Olympics & Paralympics Division, Toyota Motor Europe.
Olympier inspirerar
Vi sitter i e-Palette som blivit symbolen för Toyotas OS-satsning.
– För oss är projektet viktigt internt. att vi ska få hela organisationen att förstå vad framtidens mobilitet är och vilka möjligheter det ger, säger Borremans.
Ett 30-tal personer arbetar i Cédric Borremans organisation i Paris. Idén är att med hjälp av idrottsmännen inspirera Toyota, underleverantörer och återförsäljare. Toyota storsatsar också på Paralympics.
– För oss är Paralympics lika viktigt och framför allt lär det oss mycket om olika människors behov av mobilitet.
På utställningen finns eldrivna fordon av alla slag och till sommaren ska Toyota fylla på med flera specialfordon. Toyota visar också hur en bränslecell fungerar.
– Vi är övertygade om att det behövs många olika lösningar och många olika partners för att klara av omställningen. Vi måste vara öppna för nya lösningar, säger Cédric Borremans.
Ni ska börja sälja bränsleceller till andra tillverkare och ni pratar om många olika fordon. Betyder det att Toyota ska bli en leverantör av tekniklösningar mer än fordonstillverkare?
– Nej, vi vill inte bli leverantörer. Vi satsar på mobilitet. Men vi förstår att vi behöver partners och att vi behöver vara öppna.
Toyota har haft avtal med skridskoåkaren och dubble OS-guldmedaljören Nils van der Poel, en idrottsman som passar perfekt för Toyotas syfte med OS-partnerskapet.
– Där har vi ett bra exempel på en idrottare som kan inspirera.
Är det så enkelt som att bara flytta över det ni gjorde i Tokyo till Paris?
– Nej, inte alls. I Japan är Toyota ett stort företag men i Paris och Europa spelar vi en annan roll. Här handlar det mer om att göra saker med olika partners.
Men e-Palette kommer att skjutsa olympier i OS-byn i Paris precis som den gjorde under OS och Paralympics i Tokyo.
Fraktfartyg med segel
Förutom framtidens eldrivna fordon visas också vår historia från häst-och-vagn till dagens bilsamhälle och vi kan lära oss varför vi hamnat i dagens fossilberoende samt flera tekniska lösningar för att bryta beroendet. Vi kan på utställningen också se vad stadsplanering kan göra för att minska transportbehovet och hur en stad kan se ut om vi inte har lika många bilar i omlopp.
Ett spännande fordon, eller ska vi säga farkost, på mässan är Oceanbird, ett gigantiskt fraktfartyg som drivs av upprättstående flygplansvingar som fungerar som segel. Oceanbord ska göra sin jungfrutur om cirka tre år.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se