Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Frankrike vill ha bort Ghosn som riskerar tio års fängelse

I går arresterades Renault-Nissan-Mitsubishi-alliansens starke man Carlos Ghosn i Japan. Han misstänks för många finansiella olagligheter. Han ligger pyrt till på många håll, även i Frankrike, och riskerar långt fängelsestraff.

Det var i måndags som nyheten om att Carlos Ghosn förhörts och arresterats av japansk åklagarmyndighet för finansiella oegentligheter damp ned som en bomb i bilvärlden. Ghosn, som är styrelseordförande och vd för Renault, styrelseordförande för Nissan och styrelseordförande för Mitsubishi, misstänks för att medvetet ha rapporterat lägre inkomster (runt 400 miljoner kronor i stället för omkring 800 miljoner kronor under den senaste åttaårsperioden) samt för att ha använt Nissans tillgångar i privat syfte. Bland annat ska han ha använt sig av en av Nissans investeringsfonder för att bygga lyxbostäder i Rio de Janeiro i Brasilien och Beirut i Libanon, två platser som Ghosn växte upp på under sin barndom. Över 160 miljoner kronor ska ha plockats ur fonden enligt japansk media.

Nissans vd Hiroto Saikawa uttalade sig under måndagskvällen, japansk tid, under en presskonferens och menade att koncernen har lagt för många ägg i en korg, det vill säga att en ensam person har haft för mycket makt under för lång tid (han har haft ledande roller i snart 20 år). Enligt vd:n var det en visselblåsare inom företaget som fick japanska åklagare och Nissan att börja nysta i vad man snabbt misstänkte var skumraskaffärer.

Nissans styrelse ska hålla ett möte under torsdagen där de väntas komma fram till att Carlos Ghosn ska få sparken. Även Mitsubishis styrelse har talat i samma ordalag.

Renault har inte varit riktigt lika tydliga i sina resonemang men den franska biltillverkarens styrelse ska träffas under tisdagen (alltså i dag) och det ryktas om att de kommer att besluta om att Ghosn tillfälligt ersätts.

Eftersom Frankrike äger 15 procent av Renault har den franska regeringen i form av finansminister Bruno Le Maire uttalat sig. Till en fransk radiokanal sa han att Carlos Ghosn inte längre är i en position där han är kapabel att leda Renault.

Finansministern ser redan en ersättare framför sig, Renaults operativa chef Thierry Bollore uppges ha alla de egenskaper som en högsta Renault-chef ska ha.

Enligt Bruno Le Maire har den franska regeringen redan letat efter skattemässiga oegentligheter hos Carlos Ghosn men inte funnit något särskilt, därför ska de nu kontakta japanska myndigheter i jakten på bevis.

Carlos Ghosn riskerar i Japan upp till tio års fängelse och/eller motsvarande 80 miljoner i böter.

Ghosn uppges inte ha varit ensam att utföra fifflet som han nu misstänks för och som lett till att han har arresterats. Greg Kelly, en av bolagets styrelsemedlemmar, sägs vara djupt involverad. Nissans vd Hiroto Saikawa kallar de båda för hjärnorna bakom myglet.