Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Frankrikes Mercedes-förbud fortsätter

Som vi kunde berätta för någon vecka sedan har Frankrike stoppat försäljningen av flera Mercedes-modeller i landet. Sedan dess har flera saker hänt, men de är fortfarande förbjudna.

Det var någon vecka sedan vi kunde berätta om att Frankrike stoppat försäljningen av flera nya Mercedes-modeller, däribland nya A-klass, B-klass och CLA. Anledningen var att Mercedes vägrat byta ut kylmediet R134a - en växthusgas omkring 1 400 gånger starkare än koldioxid och förbjudet i nya modeller sedan 2011 – mot det nya kylmediet R1234yf.

Mercedes pekar på säkerhetsrisker med det nya kylmediet, bland annat en något högre risk för brand och därmed utsläpp av giftiga väteflourider, och har fått dispens från tyska myndigheter att fortsätta använda R134a. Denna dispens ansåg Mercedes gälla hela EU, men Frankrike tyckte annorlunda, och stoppade alltså inregistreringen av flera Mercedes-modeller.

Sedan sist, då vi kunde berätta att EU-kommmissionen gett temporärt samtycke till förbjudet, har flera saker hänt. Mercedes har tagit frågan till domstol, och fått en delseger i ämnet genom att lyfta upp det från franska transportmyndigheter till regeringsnivå. Frankrikes regering fick tio dagar på sig att bestämma huruvida stoppet skulle fortsätta, men behövde inte ens två dagar för att besluta att så skulle ske. Mercedes är således fortfarande stoppade från försäljning i Frankrike.

På högre nivå har EU-kommissionen i sin tur varnat Tyskland för att de riskerar få bestraffningar på grund av den felaktiga dispensen som transportmyndigheten KBA gett Mercedes.

En ganska rejäl skärmytsling, med andra ord, som hittills (enligt Mercedes domstolshandlingar) har påverkat 4 518 bilar. Av dessa är 2 704 redan sålda till väntande kunder.