Frankrikes och Japans regeringschefer möts för att prata Renault-Nissan

Det är infekterat mellan Renault och Nissan, så pass att franska presidenten Emmanuel Macron och japanska premiärministern Shinzo Abe nästa vecka ska träffas för att diskutera läget.

Det har varit frostiga relationer mellan allianskollegorna Renault och Nissan ett bra tag. Inte blev det bättre av att Carlos Ghosn, tidigare vd och styrelseordförande för Renault samt styrelseordförande för både Nissan och Mitsubishi, arresterades efter misstanke om grov ekonomisk brottslighet som ser ut att ha drabbat Nissan extra hårt. Det senaste i konfliktupptrappningen är Nissans ovillighet till att låta Renault och FCA-koncernen gå samman, om det inte sker på japanernas villkor.

Nu har det nått så långt att regeringscheferna i Frankrike och Japan har blivit involverade. I nästa vecka åker franska presidenten Emmanuel Macron till Japan för att träffa bland annat kejsare Naruhito, men han ska även träffa japanska premiärministern Shinzo Abe och enligt Macrons regeringskontor kommer det mer eller mindre garanterat att föras samtal om Renault-Nissan-konflikten, inte minst då franska staten har ett stort egenintresse som 15-procentig ägare av Renault, som i sin tur äger 43,4 procent av Nissan.

Vad ett samtal mellan de båda ländernas regeringschefer kan leda till återstår att se. Kanske samtalet kommer för sent, för dagen innan Macron landar i Japan håller Nissan bolagsstämma. Det har ryktats om att Renault, som ren hämnd för att FCA-affären gick i stöpet, har smitt planer att avsätta Hiroto Saikawa, Nissans nuvarande vd.