Foto: Valerii Evlakhov / Shutterstock & Teknikens Värld

Franska myndigheter åtalar Renault, Stellantis och Volkswagen

Renault, Stellantis och Volkswagen har fuskat med utsläppen på sina dieselbilar, säger franska myndigheter som nu åtalar de tre fordonskoncernerna.

Det var snart sex år sedan dieselgate uppdagades och dess efterverkningar har inte avtagit ännu. I förrgår meddelade franska myndigheter att man åtalar Renault 

för att ha fuskat med dieselutsläppen, i går annonserades det att man gör likadant med Volkswagen och i dag väcktes även åtal mot Stellantis.

Anklagelserna bottnar i en rättslig undersökning som franska myndigheter inledde 2017. Företagen anklagas för att ha använt en särskild anordning i syfte att fuska med utsläppstester, något som Renault – till skillnad från Volkswagen som redan gjort upp i ett liknande mål i USA för fyra år sedan – bestämt hävdar att man inte är skyldiga till.

– Renault lurar ingen. Vi har alltid förhållit oss till franska och europeiska regelverk. Det som gällt för Volkswagen har inte varit detsamma för Renault. Vi har inte sådana anordningar i våra bilar och har aldrig haft det, dundrade Gilles Le Borgne, ingenjörschef på Renault på en presskonferens.

En anställd på åklagarmyndigheten i Paris har bekräftat för nyhetsbyrån Reuters att Renault åtalats för bedrägeri i samband med en produkt som kan vara farlig för människor och djur. Likande anklagelser har nu även riktats mot Volkswagen i ett separat mål. Föga förvånande har ingen liknande, stark dementi ännu kommit från tyskt håll.

Dieselskandalen, eller dieselgate som den kommit att kallas, har sedan avslöjandet av amerikanska tillsynsmyndigheter 2015 kostat Volkswagen över 320 miljarder kronor hittills – och verkar att fortsätta att kosta dem. I Stellantis fall är främst Peugeot som anklagats, men även Fiat Chrysler och Citroën har kallats rätten. Företaget meddelar att man nu ser över sina försvarsalternativ.

Fortsättning lär följa...

LÄS MER: Renault anklagas för att ha utsläppsfuskat sedan 1990