Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gamla Saab 9-3 kan återuppstå – genom Nevs

Saab 9-3 som vi känner den gick i graven samtidigt som Saab Automobile begärdes i konkurs 19 december förra året, trodde vi. Trots att Nevs sagt att de uteslutande ska tillverka elbilar finns nu planer på att återuppliva 9-3:an – med bensindrift.

Planerna att sätta 9-3:an i produktion avslöjades när Nevs i ett brev till cirka 500 underleverantörer frågade om möjligheterna för dem att återuppta produktionen av delar och komponenter till Saab 9-3. Det handlar dock inte om den omarbetade eldrivna versionen som ska lanseras 2014. 

 – Vi har märkt att det finns ett intresse för 9-3:an. Därför nämner vi det för underleverantörerna, så att vi kan utvärdera möjligheterna, säger Nevs presschef Mikael Östlund till Göteborgs-Posten.

 Exakt samma specifikation som tidigare 9-3 lär dock inte den nya få. Det är nämligen GM som äger rättigheterna till motorerna och växellådorna som då användes, men rättigheterna till själva modellen äger Nevs. Därför kan de välja helt själva vilka motorer de vill ha under huven. Kanske samarbetet med BMW kan återupptas, trots grollet.

 Några volymberäkningar för 9-3 finns dock inte än, men Östlund ser positivt på en möjlig produktionsstart. 

 – Förutom att vi skulle kunna möta den efterfrågan som finns skulle det innebära att vi kan börja rekrytera personal tidigare och utnyttja anläggningen i en högre utsträckning, säger han till Göteborgs-Posten.

Om underleverantörerna svarar positivt och efterfrågan kvarstår kan Nevs starta produktionen redan nästa sommar. Definitivt en glädjande nyhet för den svenska fordonsindustrin. 

Vilken motor bör Nevs välja till Saab 9-3 om produktionen återupptas? Vad tycker du?