Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Geely hjälper Volkswagen att slippa EU-böter

Biltillverkarna hukar under EU:s tuffare utsläppsgränser och kraven på böter för dem som inte klarar nivåerna. En lösning är att arbeta tillsammans över koncerngränserna. Volkswagen tar nu hjälp av Geely-ägda LEVC för att sänka sina utsläpp.

Till vardags slåss biltillverkarna om bilkunderna med alla medel de kan. Men bakom kulisserna samarbetar samma rivaler för att undvika höga utsläppsböter från EU.

Från och med 2020 gäller tuffare utsläppsregler där varje tillverkares genomsnittliga utsläpps kontrolleras. För tillverkarna gäller det att hålla sig under den gräns som EU satt.

De tillverkare som haft svårast att sänka sina genomsnittliga utsläpp kan ta hjälp från andra för att bilda pooler och därmed fördela utsläppen på ett större antal bilar.

En sån pool är till exempel Fiat Chrysler Automobiles som före samgåendet med PSA slog ihop sina utsläpp med nollutsläppstillverkaren Tesla. Och det kommer fler och fler exempel på nya allianser.

Samarbetar till och med 2022

Volkswagen väntas precis missa sina utsläppskrav för 2020 och tar nu hjälp av totalt tre andra tillverkare för att sänka utsläppen. Volkswagen ska slås ihop utsläppsvärden med elbilstillverkarna Aiways, Geely-ägda LEVC och Next E.Go. Volkswagen har dessutom redan ett samarbete med MG Motor.

De här tre nya tillverkarna kan sänka VW:s utsläppsvärden för 2020 och kanske når de därmed under EU:s gräns för böter. Såväl Aiways som LEVC och Next E.Go väntas öka sin försäljning av elbilar vilket skulle ge Volkswagen bättre förutsättningar för att klara de ännu tuffare nivåerna 2021 och 2022. 

EU:s bötessystem har en viss övergångsperiod men från och med 2023 gäller de strikta reglerna och utan tydliga rabatter för till exempel elbilar, där en elbil räknas som två det första året.

Volkswagens samarbete med de tre elbilstillverkarna ska också gälla till och med 2022.

Geelys svenska bilmärke Volvo Cars har tidigare deklarerat att de med hjälp av laddhybrider och elbilar kommer att klara EU:s utsläppskrav redan 2020.

Det är inte känt hur mycket Volkswagen betalar sina partners för att få använda deras nollutsläpp.

LÄS OCKSÅ: Volvo säljer utsläppsrätter till Ford