Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daimler AG

Geely köper in sig hos Smart

Daimler har funderat på att skrota småbilsmärket Smart som dras med stora förluster. Nu går kinesiska Geely in som delägare.

För bara några dagar sedan kunde vi berätta att Daimler övervägde att skrota märket Smart. Förlusterna för småbilsmärket, som grundades 1994, uppskattas av branschanalytiker uppgå till 500-700 miljoner euro per år.

Nu har dock Smart räddats då kinesiska Geely går in och köper 50 procent av märket och med det bildas ett samriskföretag – ”joint venture” även kallat. Affären läckte först ut via Financial Times som fått uppgiften från tre olika källor, men nu är affären officiell.

LÄS MER: Provkörning av Smart Fortwo EQ

Tillverkningen av en ny generation bilar ska starta i Kina 2022. Bilarna ska vara eldrivna, konstruerade av Geely, designade av Mercedes och vara byggda för en global marknad. Smart ska på sikt även ta sig in i B-segmenet.

Smartfabriken i franska Hambach ska börja bygga en annan kompakt eldriven Mercedesmodell med EQ-emblem. 500 miljoner euro (strax över 5,2 miljarder kronor) investeras nu i fabriken och man ska ta tillvara på kunskapen som finns där, meddelar Daimler.

Fabriken i Hambach ställer om från Smart till Mercedes EQ.Fabriken i Hambach ställer om från Smart till Mercedes EQ.Fabriken i Hambach ställer om från Smart till Mercedes EQ.
Fabriken i Hambach ställer om från Smart till Mercedes EQ. Foto: Daimler AG

Geely äger sedan tidigare 9,69 procent av Daimler-aktierna och man har tidigare gjort klart att man ska börja samarbete på flera fronter.