Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Aston Martin

Geely köper in sig i Aston Martin

Den kinesiska bilkoncernen har tryckt på länge, nu är man aktieägare i Aston Martin. Frågan är hur samarbetet ska utveckla sig. 

Efter flera år försök har Geely fått in foten hos Aston Martin. Den kinesiska bilkoncernen, som bland annat äger Volvo Cars och Lotus, förvärvade 7,59 procent av aktierna i det brittiska lyxbilsmärket vid en nyemission på 654 miljoner pund (cirka 8,1 miljarder kronor).

Yew Tree, ett konsortium lett av Lawrence Stroll, är största ägaren och har 18,7 procent av aktierna följt av den saudiarabiska investeringsfonden PIF (16,7 procent). Mercedes har en aktiedel på 9,7 procent.

LÄS MER: F1-miljardären stoppar elbilen 

Med Geely med på tåget öppnas en ny väg för Aston Martins första elbil som ska komma 2025. Sedan tidigare har man haft möjligheten att samarbeta med Mercedes samt Lucid Motors via PIF inom området. Att Lotus och Aston Martin framöver kan dela elbilsteknik är en tänkbart scenario.

Noterbart är att Volvo och Aston Martin nu delvis har samma ägare, ett par år under 00-talet ingick båda märkena i Ford-koncernen. 

Tidigare i år köpte Geely in sig i Renaults koreanska division.