Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Geely köper in sig i Renault

Det tidigare samarbetet mellan Geely och Renault i Sydkorea fördjupas när den kinesiska koncernen går in som aktieägare.

I januari blev det klart att Geely och Renault ska samarbeta på den sydkoreanska marknaden. Nu köper den kinesiska koncernen via sitt dotterbolag Centurion Industries Limited 34,02 procent av aktierna i Renault Korea Motors. Huvudägare är dock fortfarande Renault Group.

Tillsammans ska de ta fram nya modeller för Sydkorea, modeller som även ska gå på export, utan att preciserar vart i sitt pressmeddelande.

Bilarna ska bygga på Geelys CMA-plattform (bilden ovan) som är utvecklad i Sverige och även är grunden för modeller som Volvo XC40, Polestar 2 och en rad bilar från Lynk & Co. Bilarna kommer att vara hybrider av så kallad självladdande typ eller ha traditionella förbränningsmotorer.

Renault Korea Motors kommer att bygga bilarna i Busan och de första beräknas komma ut på marknaden 2024.

Under 1980-talet inleddes ett samarbete mellan Volvo och Renault som höll på att utvecklas till en sammanslagning. Nu förenas de båda märkena på nytt om än inte alls i samma omfattning och dessutom på andra sidan jordklotet.