Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs bankalas 2022
2 AV 2
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Geely köper större post i Aston Martin

Volvos ägarbolag blir tredje största ägaren i Aston Martin. Det öppnar dörren för ett utökat tekniskt samarbete. Elektrifiering står på agendan. 

I höstas köpte Geely, som bland annat äger Volvo Cars, in sig i den brittiska sportbilstillverkaren Aston Martin. Då handlade det om en liten post, 7,6 procent av bolaget. Annars domineras ägandet av Yew Tree med Lawrence Stroll i spetsen, den saudiska investeringsfonden PIF och av Mercedes-Benz. 

Men nu har Zhejiang Geely Holding Group ökat sitt ägande i Aston Martin Lagonda Global Holdings till ”cirka 17 procent” och blir därmed tredje största ägaren i bolaget. Det framgår av ett pressmeddelande från Geely. 

Geely säger att man ser fram emot att ”utforska gemensamma tekniksynergier och nya tillväxtmöjligheter”. Särskilt som Lotus numera ingår i Geely-sfären innebär det gissningsvis att det kommer att ske ett ökat utbyte mellan dem och Aston Martin

Inte minst lär det gälla elektrifiering. Geely-koncernen är starka på elbilsteknik och Aston Martin saknar en elbil i sin modellportfölj. Sedan tidigare har Aston Martin sagt att märkets första elbil ska lanseras under 2025.