Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Geely sneglar på Alfa Romeo och Maserati

Är de klassiska italienska biltillverkarna Alfa Romeo och Maserati på väg att hamna i samma koncern som svenska Volvo? Det sägs nämligen att kinesiska Geely, som äger Volvo, tittar åt det italienska hållet.

Zhejiang Geely Holding Group har under flera år haft spenderbyxorna på, och de ser inte ut att vilja ta av dem. 2010 köptes Volvo Cars, 2013 The London Taxi Company, 2017 Terrafugia, Proton, Lotus och andel i Volvo Lastvagnar, och under 2018 ville Li Shufu, Geelys vd och ordförande, köpa in sig i BMW men fick kalla handen och köpte i stället en del av Daimler och är numera den tyska koncernens största delägare.

Nu figurerar det uppgifter i italiensk media att Geely är intresserade av två klassiska varumärken som ingår i Fiat Chrysler Automobiles (FCA) portfölj, nämligen Alfa Romeo och Maserati. En försäljning av dessa FCA:s flaggskeppsvarumärken skulle inbringa många sköna miljarder till den amerikanskitalienska fordonskoncernen som nyligen kommit överens om att sälja Magneti Marelli till japanska Calsonic Kansei för motsvarande 64 miljarder kronor. Den affären väntas gå i lås under 2019.

Medan FCA:s likvida medel skulle stärkas ordentligt av en försäljning skulle Geely samtidigt få in två biltillverkare som i bilvärlden klassas som premium respektive lyx. I dag står Volvo Cars överst på Geelys ”klasstege” och har blivit ett väldigt lukrativt företag sedan kineserna tog över först snart nio år sedan.

Geely sägs alltså rikta sina blickar mot Italien, och det är främst ett helt annat varumärke som fångat deras intresse extra mycket. Detta varumärke är Iveco, den italienska lastbils- och transportbilstillverkaren som i dag ägs av CNH Industrial.