Bilden är ett montage.

Geely uppges ha köpt in sig i Daimler

Kinesiska Geely nobbades av Daimler i slutet av förra året, men nu har det dykt upp uppgifter som säger att Geely har lyckats köpa in sig i den tyska fordonskoncernen.

Det var i slutet av november som vi skrev att Zhejiang Geely Holding Group träffat personer ur Daimlers ledning och då passat på att lägga ett bud på uppemot fem procent av den tyska koncernen. Daimler nobbade dock Geely och hänvisade till aktieköp via den öppna marknaden.

Nu finns det uppgifter, från bland annat kinesisk branschmedia, att Geely har lyckats köpa sig in i Daimler via vad som benämns andrahandsmarknaden. Uppemot fem procent av Daimlers aktier uppges ha förvärvats. Exakt hur stor affären är sägs offentliggöras efter det kinesiska nyårets vårfestival, det vill sägs tidigast den 3 mars.

Om Geely har kommit över fem procent av aktierna innebär det är den kinesiska koncernen med Li Shufu i spetsen är tredje största ägare i Daimler.

Zhejiang Geely Holding Group bildades 1986 och var från början en liten spelare på den kinesiska marknaden, men har sedan dess vuxit enormt – även internationellt. 2010 köpte de Volvo Cars från Ford Company och sedan i fjol äger de 49,9 procent av Proton samt 51 procent av Lotus. Geely äger även The London Taxi Company och nystartade bilmärket Lynk & Co samt är kraftigt engagerade i Bloodhound SSC. I slutet av 2017 köpte Geely även en betydande andel av lastbilstillverkaren AB Volvo.