Geely vill samarbeta mer med Daimler
Ägarna till Volvo Cars, Geely, har också stora aktieposter i AB Volvo och i Daimler, det vill säga Mercedes. Efter flera gemensamma projekt mellan Geely och Daimler vill Geelys grundare och ordförande Li Shufu utveckla affärskontakterna ytterligare.
Det var för två år sedan som det stod klart att Li Shufu och Geely hade köpt på sig stora aktieposter i fordonsjätten Daimler. Lite sådär i smyg skaffade sig Li Shufu 9,69 procent av aktierna i Daimler och blev med det den största enskilda ägaren.
Ett direkt resultat av Geelys intresse i Daimler kom när Daimlers svenske vd Ola Källenius övertalades att inte lägga ner Smart utan i stället låta Geely ta 50 procent av Smart och utveckla en ny elbil för storstaden. Under skalet i de nya Smart-bilarna ska det finnas teknik från resterande delar av koncernen och då till exempel Volvo Cars.
Geely och Daimler har tillsammans också startat ett bildelningsföretag och investerat i Volocopter, som sysslar med flygande bilar.
Precis som med lastbils- och maskintillverkaren AB Volvo har många nyfiket undrat om Li Shufu planerar att väva in också Volvo Cars i en ny storkoncern. Som bekant arbetar Geely och Volvo Cars i år med att slå ihop företagen och placera det nya storföretaget på börsen.
I fredags uttalade sig Li Shufu för nyhetsbyrån Reuters och meddelade att Geely planerar flera nya produkter och satsningar under året. Bland annat ska bilmärket Lynk & Co, med täta band till Volvo Cars, äntligen introduceras i Europa, enligt Li Shufu.
Li Shufu meddelade också att återhämtningen efter coronakrisen går bra i Kina och att situationen i resten av världen är "hanterbar".
Kinesiska konkurrenten BAIC har även de investerat tungt i Daimler. Daimler och BAIC arbetar tillsammans i Kina och enligt källor till Reuters vill BAIC nå en ägarandel på tio procent för att bli större än Geely.
De två kinesiska investeringarna övervakas noggrant i Tyskland då det där pågår en stor debatt om hur landet ska hantera kinesiska intressen och uppköp. Flera förespråkar någon form av reglering för att säkra arbetstillfällen och kunskap.
Ett område där flera biltillverkare söker nya samarbeten är teknik för självkörande bilar. Att Volvo Cars styckat företaget Zenuity, som var ett gemensamt projekt med bilsäkerhetsföretaget Veoneer (tidigare Autoliv). Att Volvo Cars plockar hem sin del av den viktiga utvecklingen kan vara ett steg till att samordna insatserna med till exempel Daimler och AB Volvo.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se