Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: GIMS

Genève-salongen 2020 - nu är den här!

Bilsalongernas bilsalong startar snart. Men Genève-salongen brottas i år med fler problem än vanligt. 

Bilmässorna kämpar sedan några år tillbaka för sin existens. Nyheterna har flyttat ut på internet, tillverkarna skyr utställningskostnaderna och publiken tappar intresset. Höstens stora bilmässa i Frankfurt noterade visserligen 560 000 besökare, men det är en minskning med 30 procent sedan föregående mässa i staden.

Mässan i Genève, den enda årliga internationella mässan i Europa, har länge setts som det stabila korten bland bilvärldens mässor. I avsaknad av hemmaindustri ges alla biltillverkare möjlighet att glänsa här, oavsett ursprung.

Polestar visar sin framtidsbil Precept på årets Genèvesalong.Polestar visar sin framtidsbil Precept på årets Genèvesalong.Polestar visar sin framtidsbil Precept på årets Genèvesalong.
Polestar visar sin framtidsbil Precept på årets Genèvesalong. Foto: Polestar

Men i år skakas mässan av en rad avhopp. Flera stora tillverkare nobbar helt enkelt att ställa i Genève i år. Varken Cadillac, Ford, Jaguar, Lamborghini, Land Rover, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Citroën, Opel, Subaru, Tesla eller Volvo står att finna i Genève i år.

Ovanpå detta massavhopp lär Corona-virusets utbrott dämpa intresset hos allmänheten. Vem vill gå på en mässa tillsammans med tusentals andra besökare, samtidigt som ett luftburet viruset härjar i grannlandet Italien?

LÄS MER: Inomhusbana på bilsalongen i Genève

Mässledningen säger att mässan kommer att genomföras och att de bevakar utvecklingen av Corona-viruset dag för dag. Av de kinesiska utställarna kräver man att deras personal har genomgått noggranna hälsokontroller för att garantera att de är smittfria. Något man för övrigt även har bett samtliga utställare genomföra, på frivillig bas.

Den 5:e mars startar mässan och då ska vi – förhoppningsvis – se på en rad godbitar. Elektriska, bensindrivna och dieseldrivna!

Här är höjdpunkterna under årets salong.