Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Genèvemässan 2013. I vår kommer den tillbaka efter uppehåll på grund av pandemin.Genèvemässan 2013. I vår kommer den tillbaka efter uppehåll på grund av pandemin.Genèvemässan 2013. I vår kommer den tillbaka efter uppehåll på grund av pandemin.
1 AV 2
Teknikens Världs Mikael Stjerna visar runt
2 AV 2
Genèvemässan 2013. I vår kommer den tillbaka efter uppehåll på grund av pandemin.
Foto: Shutterstock

Genèvesalongen gör comeback 2024

Den klassiska bilsalongen i Genève kommer tillbaka i vår, efter att ha stoppats på grund av pandemin. Samtidigt har man försökt lösa vanliga problem kring mässor av den här typen, för att göra den tillgänglig och billigare för både besökare och utställare.

Den internationella bilmässan, den på neutral mark i Genève, gör comeback i den schweiziska staden 26 februari 2024. Mässan har inte hållits sedan den ställdes in våren 2020 på grund av den då precis utbrutna Corona-pandemin.

Mässledningen har till tyska branschtidningen Automobilwoche uppgett att mässlokalerna redan har hyrts och betalats. Anledning till att just betalningen framhålls är att det råder spekulationer om att satsningen är osäker och kanske kommer att tas tillbaka. Men så är inte fallet, enligt mässgeneral Sandro Mesquita. Datum för publiken är 26 februari–3 mars.

Bilmässor har tappat i attraktion hos utställare mycket på grund av höga kostnader. Detta problem adresserar Genèvemässan genom att erbjuda ett koncept med fördesignade montrar, men som inte är obligatoriska.

– Utställare är också välkomna att använda egna utställningsmontrar, säger Sandro Mesquita till Automobilwoche. 

Ett annat problem för utställare och publik har varit höga hotellkostnader. Även detta hinder ska lösas. 

– Vi har skapat ett ramavtal med resonabla priser tillsammans med 16 hotell. Det kommer inte att bli några sista-minuten-påslag, säger Sandro Mesquita.

Man räknar med 10 000 journalister och 300 000 besökare under mässveckan. Det är bara halva besökssiffran jämfört med den som noterades under sista året mässan hölls, 2019.

Det är säkerligen många som håller tummarna för att planerna går i lås och att det blir en stor uppslutning bland biltillverkarna. Genèvemässan var en favorit bland bilmässor inte minst bland journalister. De flesta uppskattade det kompakta formatet och den stora mixen av utställare. Andra bilmässor – i Tyskland, Paris, Tokyo och i USA – tenderar att domineras av hemmamarknadens utställare. 

Genèvemässan har ett avtal med Qatar Tourism som innebär vissa sponsorintäkter, mot att en liknande bilmässa arrangeras i Qatar 5–14 oktober 2023, vilken vi skrivit om tidigare