Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gigantisk grupptalan mot Volkswagen

Amerikanska VW-ägare har kompenserats, så även australiska. Nu försöker hundratusentals européer få ersättning. I dag inleddes rättegången mot Volkswagen i Tyskland. 450 000 personer står bakom den så kallade grupptalan.

Volkswagen försöker fokusera på sin nya inriktning – elbilar – men de blir ständigt påminda om utsläppsfusket som drabbade miljontals dieselbilsägare världen över. Den så kallade dieselgate-skandalen har redan kostat företaget hundratals miljarder kronor, en summa som kan komma att växa avsevärt.

Sedan den 1 november i fjol är det i Tyskland tillåtet att föra en grupptalan för konsumenter, något som tidigare inte gick enligt lag. Så fort lagen ändrades lämnades en grupptalan in via konsumentorganisationen Verbraucherzentrale Bundesverband som företrädde ett tiotal konsumenter. Då sades det att uppemot 40 000 konsumenter hade anmält intresse för att ställa sig bakom grupptalan.

I dag, måndag, inleddes rättegången, i rådhuset i Braunschweig, mot Volkswagen och skaran av konsumenter bakom har vuxit ordentligt till nästan 450 000 personer. Konsumenterna anser sig ha blivit lurade av Volkswagen och att deras bilar har tappat i värde. Därför söker de någon form av ekonomisk kompensation.

I fjol sa Volkswagen att konsumenterna inte har någon rätt att ställa krav. De menade, lagändringen till trots, att någon rättslig grund inte fanns.

Nyligen nådde Volkswagen en förlikning med kunder i Australien genom ekonomisk kompensation. Återstår att se om kunderna i Europa bemöts på samma sätt.

I förra veckan väcktes i Tyskland åtal mot Volkswagens styrelseordförande Hans Dieter Pötsch och vd Herbert Diess. De anklagas för marknadsmanipulation.