Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Girighet anledningen till att Volkswagens vd får gå

Enligt tysk media beror Matthias Müllers lämnande av vd-posten hos Volkswagen på att han inte vill se en begränsning av sin lön. Bland annat.

I går skrev vi om att Volkswagens nuvarande vd får lämna sin post i förtid. Redan på fredag enligt uppgifter i tysk media. Omgående började det spekuleras i varför han måste lämna. Nya uppgifter säger att orsakerna är flera, men kanske framför allt för att han motsatt sig en allmän reglering av lönerna till personer i bolagsledningar och i samband med det uttalat något som ses som ett rejält klavertramp.

Matthias Müller, som i fjol plockade ut cirka 100 miljoner kronor i lön, gillar inte idén om en begränsning till omkring 50 miljoner kronor. Han jämförde begränsningen med hur det såg ut i Östtyskland.

– I Tyskland finns en önskan att vilka reglera allt politiskt. Men var ska det sluta? Vi har redan haft något liknande i form av DDR, sa Müller, som är född utanför Karl-Marx-Stadt (i dag Chemnitz) i det forna Östtyskland, för några veckor sedan.

Niedersachsens, delstaten som Volkswagens huvudkontor ligger i och som även äger 20 procent av företaget, premiärminister Stephan Weil sågade Müllers uttalande ordentligt och kallade den historiska jämförelsen för bisarr. Även Volkswagen styrelse har tagit avstånd från Müllers uttalande.

Det finns fler anledningar till att Matthias Müller inte är önskvärd på vd-posten längre. När han tillträdde i samband med dieselgates uppdagande hösten 2015 pratade han mycket om transparens och hur Volkswagen ska moderniseras. Denna utveckling får han kritik för att inte ha tagit tag i.

Vidare sägs han även ha förbrukat sitt förtroende hos VW-ägarfamiljerna Porsche och Piëch.

Matthias Müller uppges efterträdas av Volkswagens nuvarande varumärkeschef Herbert Diess.

Den som gapar över mycket mister ofta hela stycket...