Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

GM drar tillbaka stämning mot Ford

General Motors ansåg att de hade ensamrätt till det vedertagna ordet ”cruise” och stämde därför Ford för att de valt att använda det i namnet på nya farthållaren. Nu har GM återkallat stämningsansökan.

Det var i slutet av juli som vi rapporterade om att General Motors hade lämnat in en stämningsansökan mot ”Detroit-kollegan” Ford Motor Company. Anledningen var att Ford valt att använda ordet ”cruise” i namnet på nya, intelligenta farthållaren BlueCruise (Blue kommer från att Ford har en blå oval som logotyp, märket kallas också ofta för The Blue Oval).
Eftersom GM använder ordet ”cruise” i sin motsvarighet Super Cruise samt i namnet på koncernens dotterbolag som utvecklar självkörande teknik – Cruise – anser de att Ford inte ska få använda ordet ”cruise”, trots att engelskans ord för ”kryssa”, ”kryssning”, ”glida fram” – och så vidare – är just ”cruise”. Dessutom är det engelska ordet för farthållare ”cruise control”, en benämning som Chrysler kom på för flera årtionden sedan.

Farthållarens historia

Ralph R. Teetor lämnade 1950 in en patentansökan för en ”hastighetshållande” manick som han utvecklade under 1940-talet. Han fick idén till den när han åkte bil med sin patentjurist. Varje gång juristen pratade sänktes farten, varje gång juristen lyssnade ökade farten. Irriterande, tyckte Ralph R. Teetor som hade uppfunnit och förbättrat olika mekaniska prylar under flera årtionden, bland annat hade han förbättrat dåtidens kolvringar och 1922 fick han patent på ”selektiv växellåda” med detaljer som används i automatlådor än i dag. Han uppfann även motorgräsklipparen 20 år innan den blev populär.

 

1953 fick han patent på ”farthållande” manicken som han vid denna tidpunkt kallade för Speedostat. Det dröjde fem år innan tekniken hamnade i produktionsbilar. Första modellerna med farthållare, som då hade fått namnet Auto-Pilot, var 1958 års Imperial, New Yorker och Windsor, samtliga modeller från Chrysler.

1960 blev farthållare standard i alla Cadillac-modeller och senare under 1960-talet fick väldigt många ”amerikanare” tekniken som nu började kallas ”cruise control”, först av Chrysler, sedan av övriga tillverkare.

Men nu har GM återkallat sin stämning då de tillsammans med Ford har nått en förlikning. Skulle de båda giganterna ändå inte vara helt överens inom 60 dagar måste parterna rapportera till domstol.

GM har förmodligen insett att de inte skulle få rätt i domstol om att få ensamrätt till ordet ”cruise”, speciellt då en distriktsdomare tidigare har uttalat sig i ärendet och menade att ordet är alldeles för allmänt använt för att kunna lägga beslag på.

I Fords presentationer av nästa års modellversioner används namnet BlueCruise.