Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

GM flyttar tillverkning från Tyskland

Nästa Opel Zafira kommer byggas och utvecklas av PSA i Frankrike när General Motors omorganiserar i Opel. I Tyskland hotas flera hundra jobb när tillverkningen flyttar till Storbritannien, Polen och Frankrike.

General Motors fortsätter sin omorganisering för att få bättre lönsamhet på sin europeiska avdelning med ett Opel som fortsätter blöda pengar. Enligt uppgifter till tyska der Spiegel kommer nästa generation Opel Zafira tekniskt bygga på Peugeot Partner och ska byggas i PSA:s fabrik. 

 –GM/Opel och PSA kommer samarbeta inom flera områden, vilket inkluderar produktutveckling, bekräftar Opel-chefen i ett uttalande på tal om de uppgifter som kommit fram i tyska der Spiegel.

 Enligt uppgifter till der Spiegel väntar nedskärningar i Opels utvecklingscenter i Rüsselheim där 150 till 200 jobb ska bort. Uppgifterna om att jobb kommer att försvinna dementeras dock av Opel-chefen Karl-Friedrich Stracke.

 – Oavsett hur uppdelningen kommer att se ut kommer inga jobb försvinna från utvecklingscentret i Rüsselheim till följd av alliansen. Opel lämnar inga stenar ovända för att öka effektiviteten och framtida lönsamhet så snabbt som möjligt i en svår marknad, säger Karl-Friedrich Stracke i ett uttalande.

 Förutom en flytt av Opel Zafira till Frankrike vill GM dessutom flytta tillverkningen av Opel Astra från fabriken Bochum till Glwice i Polen och Elsemere Port iStorbritannien. Modellerna ska sakta byta tillverkningsplats till och med 2015 då fabriken i Bochum stängs ner helt och hållet. Insignia och systerbilen Buick Regal blir därmed de enda modellerna som kommer tillverkas i Rüsselheim.

 Facket på Opel kritiserar den planerade flytten till Storbritannien och menar att tillverkningskostnaderna kommer stiga med nära 2 000 kronor per bil.