Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

GM fortsätter att blockera Saabs kinesiska affär

I ett uttalande i dag till TT säger sig GM fortfarande inte acceptera Saabs nya kinesiska ägarskap, trots den kraftigt reviderade ägarstruktur som presenterats i helgen.

Den nya vändning som Saabaffären tog under den gångna helgen verkar inte blidka General Motors, det rapporterar TT i dag. Enligt ett uttalande från GM:s talesperson James Cain har ingenting hänt som förändrat deras tidigare ståndpunkt, men säger också att det ”florerar en mängd rykten och spekulationer som vi inte kan kommentera”.

Som det ser ut står alltså GM fast vid sitt beslut från 7 november om att inte gå med på att licensera teknik till dagens Saabmodeller, som gällde ett hundraprocentigt kinesiskt övertagande, även om ägarskapsstrukturen förändras enligt det nya avtal som blev klart i fredags och som vi kunde berätta om i går. Vissa rapporter hävdar dock att uttalandet är av standardkaraktär och endast kan ses som att GM inte har hunnit ta ställning till det nya förslaget än.

Samtidigt rapporteras styrelseordföranden i ägarbolaget Swedish Automobile, Hanz Hugenholtz, har kontaktat berörda departement och Riksgälden i ett e-postmeddelande under söndagen. Syftet ska ha varit att diskutera förändrat ägarskap för Saab. I samma e-postmeddelande ska skarp kritik ha riktats mot rekonstruktören Guy Lofalk, som man anser har fokuserat mer på ägarskapsfrågor än på själva rekonstruktionen. Swedish Automobile har enligt TT hotat med att begära att Lofalk byts ut.

Som om situationen inte är komplicerad nog, så har heller inte de Saabanställda fått sin novemberlön än. Flera fackförbund har skickat betalningsuppmaningar, och fler på väg att göra det. Kommer inte lönerna inom en snar framtid ruvar konkurshotet återigen tätt över Saab.

Vi får med säkerhet anledning att återkomma i ämnet.