Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

GM har tillverkat över en halv miljard bilar

General Motors var under 77 år i följd världens största biltillverkare. Det har satt sina spår, för nu har den amerikanska biljätten passerat den historiska milstolpen 500 miljoner tillverkade bilar.

I dag firas det i General Motors högkvarter i Detroit eftersom man som första biltillverkare i världen uppnått en halv miljard tillverkade bilar.

Eftersom GM grundades och påbörjade sin biltillverkning 1908 ger det en genomsnittlig produktionstakt på knappt 4,7 miljoner bilar årligen de senaste 107 åren.

Det firas även i Opels hemstad Rüsselsheim eftersom den tyska biltillverkaren, som är under GM:s beskydd sedan 1929, har bidragit med 68 miljoner av de totalt 500 miljoner bilarna.

Tidigare i dag bjöd därför Opels vd Karl-Thomas Neumann in lojala Opel-kunder till fabriken. En av dem hade nyligen beställt en Opel Zafira Tourer efter att ha krockat sin Astra bara för bara några dagar sedan. I stället för lång väntan överräcktes bilen som en gåva till kvinnan under dagen.

Under 2015 räknar GM med att sälja mer än 1 000 bilar i timmen, 24 timmar om dygnet. Siktet är inställt på att nå upp till tio miljoner bilar vid utgången av 2015, i så fall nytt rekord för den amerikanska biljätten.