Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Opel PR

GM investerar 33 miljarder i Opel

Opel har fått 33 miljarder att spendera fram till 2016. Moderföretaget General Motors skjuter in en jätteinvestering i Opel för att påskynda utvecklingen och lanseringen av 23 nya modeller.

Det är ingen hemlighet att Opel har gått lite knackigt de senaste åren och 2009 gick det så dåligt att GM var mycket nära att sälja Opel till Magna, men ändrade sig i sista stund. 2011 cirkulerade rykten om att GM var på väg att sälja Opel igen, den här gången till Volkswagen men rykteskarusellen stannade lika snabbt som den hade tagit fart. Opel beräknas ha förlorat omkring 115 miljarder kronor sedan 1999 och bara under 2012 försvann drygt 11 miljarder ur kassakistan. Nu skickar GM en stark signal om att de trots det verkligen vill behålla Opel genom att ge Opel en rejäl bankbok att förfoga över.

 Opel får dock inte bränna pengarna hur som helst, de ska räcka fram till 2016. Det borde dock inte bli något problem eftersom det är 4 miljarder euro, motsvarande 33 miljarder kronor, som skickas till Opel. En stor del av pengarna ska användas för en rejäl modelloffensiv, Opel ska lansera 23 nya modeller och 13 nya drivlinor under de kommande tre åren.

 – Som det globala bilföretaget GM är behöver vi en stark närvaro i Europa – både när det gäller design och utveckling samt tillverkning och försäljning, sa GM:s vd Dan Akerson i samband med att investeringen presenterades i går i Rüsselsheim.

 – Styrelsen är här för att understryka sin solidaritet och stöd. Opel har varit en del av GM sedan 1929 och är i dag mer än någonsin en avgörande faktor för hela företagets innovationskraft. Partnerskapet är starkare än det någonsin har varit, sa styrelseledamoten Steve Girsky.