Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

GM kan återvända till Europa – med elbilar

GM:s högsta chef Mary Barra säger att företaget kan göra comeback i Europa som ett elbilsmärke.

Mary Barra gjorde uttalandet på en konferens i Los Angeles i början av maj på en fråga från teve-bolaget CNBC. Förutsättningen för en comeback i Europa var att GM skulle återvända som ett bilmärke med betoning på elbilar. 

Barra betonade samtidigt att hon inte ångrade försäljningen av Opel till PSA, som senare blev Stellantis.

– För fem år sedan sålde vi Opel till det som nu är Stellantis, och vi har ingen försäljningsånger vad beträffar förbränningsmotoraffären. Men vi kan återvända till Europa som en elbilsaktör, och det ser jag fram emot, svarade Mary Barra.

GM sålde Opel och hela den europeiska Opel-strukturen för 2,2 miljarder dollar (ca 22 miljarder kronor) efter en lång rad av förlustår. Under PSA och Stellantis styre är Opel åter ett vinstgivande företag.

LÄS OCKSÅ
Elektrifierad Corvette på väg
Eldrivna Cadillac Lyriq 

GM har dock aldrig helt lämnat Europa. Man har kvar ett huvudkontor i Zürich och säljer ett litet antal Cadillac, Corvette och Chevrolet Camaro, totalt ca 1 500 bilar under 2021. Förra året utsåg GM Mahmoud Samara till ny Europa-chef, med uppgift att bygga upp en ny verksamhet, en ”icke-traditionell mobilt start-up” enligt GM. Fokus ligger helt klart på en elektrifierad mobilitet, något Mahmoud Samara har erfarenhet av efter att ha lett omvandlingen av Cadillacs produktprogram.