Foto: General Motors

GM lägger ner – Donald Trump besviken

Sju fabriker ska stängas och 15 procent av de anställda varslas när General Motors lägger om strategin. Sex modeller beräknas strykas ur sortimentet.

General Motors bilförsäljning har rasat och nu tvingas man stänga sju av sina fabriker nästa år, fem av dem i Nordamerika. Det är biltillverkningen i Detroit, Warren, Oshawa som berörs liksom motorfabrikerna i Michigan och Maryland. Ytterligare två fabriker utanför Nordamerika ska slå igen, vilka är i dag oklart. Sedan tidigare har man gjort klart att fabriken i Gunsan, Sydkorea, ska bomma igen.

Det är det fallande intresset för traditionella sedanbilar som ses som anledning till tappade försäljningssiffror, liksom att man inte hängt med i övergången mot eldrift. GM ska också ha uttryckt att de ståltullar som USA infört har gjort att man förlorat en miljard dollar bara i år.

President Donald Trump ska per telefon varit i kontakt med Mary Barra, vd för koncernen, och även bett om nysatsningar i Ohio, där Warren ligger. Han ska även i amerikansk media ha uttryckt sin kärlek för staten samt sagt att ”de har gett sig på fel person”. Presidenten ska också ha sagt att GM borde sluta tillverka bilar i Kina och istället bygga dem i USA.

Cadillac CT6 – på väg bort.

Sex miljarder dollar (cirka 54,6 miljarder kronor) ska nu satsas till 2020 på det som alla biltillverkare i dag talar om: elektrifiering och autonom teknik. Det är en fördubbling mot tidigare siffror.

Man ska även effektivisera produktionsledet. Bilarna ska framöver dela allt fler komponenter som inte är synliga för konsumenterna. Nästa årtionde ska 75 procent av koncernens bilar bygga på fem olika plattformar. Totalt ska 4,5 miljarder dollar sparas på åtgärderna – närmare 41 miljarder kronor.

Med nedskärningarna kommer en rad bilmodeller att strykas på paletten. GM:s pressutskick specificera inte vilka men enligt CNN ska det handla om sex modeller: Buick LaCrosse, Cadillac CT6, Cadillac XTS, Chevrolet Cruze, Chevrolet Impala och lite otippat laddhybriden Chevrolet Volt.

Första generationen Chevrolet Volt kom 2011 och hade en tvillingbil i Opel Ampera, som vann Teknikens Världs Stora Bilpris 2012.