GM och Peugeot bryter samarbetet?

Vi har tidigare berättat om de allt frostigare relationerna mellan General Motors och franska Peugeot. Samarbetet som inleddes i fjol kan nu vara på väg att brytas, rapporterar Automotive News. Orsaken stavas Kina.

Det fanns ganska vidlyftiga planer på samarbete mellan franska PSA-koncernen (med Peugeot och Citroën) och General Motors, och då framför allt den tyska grenen med Opel i spetsen. Hela 40 olika modeller, med Opel-, Peugeot- och Citroënemblem skulle tas fram i samarbetet. I slutändan kan det dock komma att bli endast två, i form av Citroën C4 Picasso och Opel Meriva. Detta rapporterar branschtidningen Automotive News.

Tanken var att bland annat en helt ny Opel Corsa (alltså inte det facelift som kommer nästa år) skulle utvecklas tillsammans med nya småbilar från de bägge franska märkena, med lansering ett antal år fram i tiden. Dessa planer är nu helt döda, och uppgifterna säger att GM nu i stället kommer att intensifiera produktuvecklingen hos Opel på egen hand. Nästa Corsa kommer därför i stället att baseras på samma plattform som Chevrolet Spark.

Men det är inte bara småbilsprojektet som dödats, hela samarbetet kan komma att rinna ut i sanden. Orsaken till det är delvis PSA-koncernens stora förluster, men kanske framför allt de samtal som fransoserna för med kinesiska Dongfeng. Att GM är rädda för kinesiskt ägande vet vi svenskar sedan tidigare, i samband med Saab-affären, och Dongfeng är i allra högsta grad en stark konkurrent till GM:s egna kinesiska partner – SAIC.