GM och PSA bekräftar gemensamma bilar för Opel, Peugeot och Citroën

Precis vad som avslöjades redan i förra veckan ska samarbetet mellan GM och PSA bli tajtare med gemensamma modeller för Opel, Peugeot och Citroën. Nu finns strategin svart på vitt.

För en dryg vecka sedan kom uppgifter via fransk media att GM och PSA Peugeot Citroën skulle fördjupa sitt samarbete i form av gemensamma inköp, gemensam utveckling och gemensamma bilmodeller. I dag bekräftas uppgifterna då de båda biljättarna tillsammans gått ut med information. I den står följande att läsa:

 Först och främst berättar de om fyra gemensamma plattformsprojekt. Dessa är:

Ett gemensamt program för att ta fram en kompakt MPV för Opel/Vauxhall som även ska resultera i en motsvarande kompakt crossover för Peugeot.

Ett gemensamt program för att ta fram en MPV i småbilssegmentet för Opel/Vauxhall och Citroën.

En uppgraderad småbilsplattform för låga koldioxidutsläpp för nästa generations bilar från Opel/Vauxhall och Peugeot/Citroën ämnade för Europa och andra regioner.

Ett gemensamt program för mellanklassbilar för Opel/Vauxhall och Peugeot/Citroën.

De första gemensamma bilarna räknar man med står färdiga mot slutet av 2016.

 Alla fyra plattformsprojekt kommer att kombinera den bästa arkitekturen och den bästa tekniken från samtliga varumärken inom GM/PSA-alliansen.

 Man bekräftat också en ny gemensam inköpsorganisation som tillsammans med gemensam utveckling beräknas spara drygt 13 miljarder kronor årligen, en besparing som väntas uppnås först om fem år.

 Nu återstår bara slutgiltiga avtalsförhandlingar innan allt är i hamn. GM och PSA ska fortsättningsvis sätta sig ned och titta på andra möjligheter där samarbetet kan fördjupas.

 GM och PSA ingick ett allianssamarbete 29 februari 2012 för att uppnå minskade kostnaderna och effektivare organisationer.