Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
GM stoppar Saabs affär med kinesernaGM stoppar Saabs affär med kinesernaGM stoppar Saabs affär med kineserna
GM stoppar Saabs affär med kineserna

GM stoppar Saabs affär med kineserna

Alldeles nyss kom uppgifter om att GM inte släpper tekniklicenserna till Pang Da och Youngman. Därmed ser affären mellan Saab, Pang Da och Youngman ut att spricka.

Det är Sveriges Radio P4 Väst som kom med bomben för bara några minuter sedan. De har varit i kontakt med GM:s talesperson James Cain som säger att GM inte tänker släppa tekniklicenserna för modellerna 9-3, 9-5 och 9-4X om Saab blir kinesiskt. Utan rättigheter till tekniken blir det ingen affär mellan Saab, Pang Da och Youngman då just tekniken spelar en viktig roll för ett godkännande.

 – Med det här förslaget kan vi inte gå med på att fortsätta med licenserna, säger James Cain till P4 Väst och menar att det strider mot GM:s marknadsintressen.

 På frågan om det är GM:s slutgiltiga beslut svarar han att så är fallet.

Alternativ finns enligt Victor Muller

Victor Muller kan knappast vara överraskad av dagens besked från GM. Kanske tog han en gammal hederlig rövare för att köpa sig ytterligare lite tid, för vilken gång i ordningen vet vi inte längre.

Han säger till nyhetsbyrån Reuters att det alltid finns alternativ.

– Vi måste gå tillbaka till ritbordet, säger han.

Mullers förhoppning är nu att ledningarna för Pang Da och Youngman ska åka till GM:s huvudkontor i Detroit för att förhandla. Om det tjänar någonting till återstår att se. Vi kanske inte ska räkna bort det andra alternativet som var på tapetet för bara några veckor sedan, nämligen amerikanska North Street Capital som sägs vara beredda att gå in med stora summor pengar i Saab.

En sak är åtminstone säker. Turerna kring Saab fortsätter och det måste kännas i magen på de anställda på företaget som från dag till dag slits mellan förhoppning och förtvivlan.