Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

GM tvingar Peugeot att överge Iran

General Motors tvingar Irans största biltillverkare och GM:s allianspartner Peugeot att lägga ner exporten av bilar till landet.

PSA-gruppen och General Motors ingick tidigare i år en allians som enligt företagen själva kommer innebära besparingar på 13,5 miljarder när de första samutvecklade bilarna är ute i handeln. Affären innebar att Peugeot lägger ner sin verksamhet i Iran, där bland annat licenstillverkade Peugeot 405 och 206 tillverkats av Iran Khodro.

 Men trots att man lagt ner exporten till Iran har GM och PSA:s allians stött på patrull bland intressegrupper i USA och då främst United Against Nuclear Iran Group, UANI. UANI vill att eventuella oegentligheter kring affären ska undersökas, bland annat om alliansen innebär brott mot USA:s sanktioner mot Iran.

 Men GM tillbakavisar kritiken och menar att Peugeot redan lagt ner sin verksamhet i Iran och att alliansen med PSA-gruppen inte kommer gynna Iran. 

 – Vi har diskuterat det här med Peugeot. Vi förstår att de beslutat att skjuta upp tillverkning och export av material till Iran för ett tag sedan – innan vi ingick i en allians med dem – och vi har bestämt oss för att fortsätta med det. 

 Peugeot menar att man inte längre har direkta investeringar i Iran utan att man bara sålt delar till Iran Khodro. Affären med Iran Khodro uppgick till 1,5 procent av Peugeots globala omsättning förra året, uppger Wall Street Journal.