GM världens största biltillverkare igen

Mycket pekade mot att Volkswagen skulle peta ned Toyota från platsen som världens största biltillverkare. I själva verket blev det amerikanska GM som återtog titeln som de tidigare prenumererade på i 77 år i rad.

Att kunna titulera sig världens största biltillverkare är något som är få företag förunnat. Under 77 år lade amerikanska General Motors, GM, beslag på titeln men 2008 tog japanska Toyota över då en kämpig period för GM tog vid. En annan stor amerikan, Ford, låg länge på pallplats med har de senaste åren petats ned av tyska Volkswagen som växer så det knakar och som dessutom har ett uttalat mål att bli världens största biltillverkare om sex år, nämligen 2018.

Under 2011 pekade flera rapporter på att Volkswagen redan då skulle bli världens största biltillverkare, mycket tack vare Toyotas problematiska år med naturkatastrofer i både hemlandet Japan och i Thailand.

Men vad man inte verkar ha räknat med att se i spåkulan är GM och företagets jätteuppsving under 2011. Totalt ökade GM sin försäljning under året med 7,6 procent och detta mycket tack vare nya världsbilen Chevrolet Cruze.

Totalt sålde GM 9,03 miljoner bilar under 2011. Den siffran räckte med råge för att ta sig om tidigare titelinnehavaren Toyota som presenterat preliminära siffror som visar på en försäljning om 7,9 miljoner bilar under 2011.

7,9 miljoner bilar räcker inte ens till en andraplats på pallen utan Toyota får då se sig omkörda av Volkswagen som under förra året sålde 8,16 miljoner bilar. Därmed är den inbördes ordningen på pallen helt olik den vi såg i början av förra året när 2010 års siffror presenterades. Det är för övrigt första gången som Volkswagen lyckades nå över åtta miljoner sålda bilar under ett år.

GM är alltså på stark frammarsch men frågan är om amerikanen kan lyckas behålla sin fina titel under 2012. Volkswagen pumpar ut nya bilar som aldrig förr och växer så det knakar i bland annat Kina samtidigt som Toyota utan naturkatastrofer är erkänt starka på väldigt många marknader.