Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

GM vill köpa tillbaka Isuzu Motors

General Motors vill återigen bli delägare i japanska Isuzu Motors, som man sålde sin sista andel av 2006, rapporterar Auto News.

GM ska ha erbjudit strax över 20 miljarder kronor för en tredjedel av aktierna i Isuzu, uppger en källa till Auto News. Budet ska dock ha fått kalla handen av Isuzu som enligt källan vill behålla sin självständighet. En andel på 33,4 procent skulle ge GM vetorätt över styrelsebeslut, vilket Isuzu inte är intresserade av i nuläget. 

 Enligt affärstidningen Nikkei är GM:s motbud att i stället köpa in sig med tio procent. Isuzu själva säger sig föra samtal med en rad företag om samarbete men att man inte bestämt sig för något av företagen. 

 Det är Isuzus starka ställning i Sydostasien och företagets dieselteknologi som lockar GM att återigen vilja köpa in sig i Isuzu. Banden mellan GM och Isuzu går tillbaka till 1971 ända fram till 2003 då GM sänkte sitt dåvarande delägarskap från 49 procent till tolv procent. När den amerikanska biltillverkaren behövde bli likvid några år senare såldes de sista 7,9 procenten 2006. 

 GM har sedan tidigare köpt sju procent av PSA-gruppen och har ingått samarbete med sydkoreanska LG Corp för att utveckla elbilar tillsammans.