Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Goodyear

Goodyear utökar digitalt testande i simulator

Goodyear Tire & Rubber Company och företaget VI-grade meddelar att den avancerade körsimulatorn DiM250 Dynamic kommer att installeras vid Goodyears utvecklingscenter i Colmar-Berg, Luxemburg.

Nyheten om att däcktillverkaren Goodyear satsar ännu mer på utveckling i simulatormiljö kommer inte som någon överraskning. Trenden har märkts inom hela fordonsindustrin under lång tid och anledningen är enkel – om man kan bygga bort yttre påverkan så kan man vara mer effektiv. Det vill säga, om du kan ta bort exempelvis vädrets makter eller förseningar vid logistik från utvecklingsprocessen av en produkt så når du målet snabbare. Goodyear själva beskriver det så här i sitt pressmeddelande:

”Körsimulatorerna gör det möjligt att utveckla, testa och validera däckmodeller tidigt i utvecklingsprocessen och därigenom identifiera de mest högpresterande däcken innan man konstruerar den första prototypen. Detta matchar takten i fordonsutvecklingsprocessen och erbjuder däckmodeller i rätt tid, när fordonstillverkarna efterfrågar dem.”

Den avancerade simulatorn som nu ska ta plats i Luxemburg kommer från företaget VI-grade och heter DiM250 Dynamic. Bilen är i simulatorn cylinderupphängd vilket medför att karossen kan röra sig i precis samma mönster som en bil under färd. Den kan niga med fronten, sätta sig över baken och kränga i sidled. Den kan alltså rotera runt de tre axlarna och på så sätt fejka verkligheten. Eller återspegla är nog ett bättre ord i sammanhanget. 

Bildåtergivningen berättas det inget om i pressmaterialet, men som den välvda bildvisningen ser ut på bilden så borde det handla om runt 220-graders visning vilket innebär att man som förare inte ser något annat än just den simulerade verkligheten genom bilens fönster.

https://youtu.be/M-8TTvDcvG0

Detta är den andra simulatorn av samma klass som Goodyear investerat i på kort tid, den första togs nyligen i bruk vid företagets huvudkontor i Akron, Ohio i USA. 

– Den här nivån av simuleringskapacitet är en tydlig fördel när det kommer till det tekniska ledarskapet, säger Chris Helsel, Senior Vice President och Chief Technology Officer på Goodyear som fortsätter: 

– Vi letar alltid efter sätt att förbättra utvecklingsprocessen och bibehålla vår status som föredragen leverantör för våra kunder.

Att Goodyear har samma simuleringsteknik tillgänglig på båda sidor av Atlanten är naturligtvis en styrka. Men utrustningen i sig löser inga problem, allt handlar om hur den används och den viktigaste delen är vilken typ av simulerad verklighet man förser utvecklingsteamen med och att man kan nå så kallade verklighetskorrelerande testresultat. Alltså, att du kan uppleva samma sak i verkligheten som i den simulerade verkligheten. Eller tvärtom. Vilket branschen naturligtvis har full koll på, men vi ser också att man i vissa fall testar bara för testandets skull. Fast å andra sidan, om man kan köra vintertester i en simulator i stället för att sitta och vänta på rätt vädermässiga testförutsättningar på ett hotellrum i Ivalo i norra Finland – valet är enkelt. Rätt använd förkortar den här tekniken utvecklingstiden för ett nytt däck markant – men kommer man kunna simulera det varierande greppet hos en skrovlig isbana som till hälften ligger i sol och hälften i skugga vid minus 12 grader? En annan sjukt viktig detalj är om och hur man lyckas simulera små detaljförändringar i de digitala däcken, exempelvis att gummiblandningen görs lite hårdare? Viktigast av allt – ger det här säkrare och effektivare däck till dig? Vi vill veta mer och givetvis kommer vi att göra vad vi kan för att få provköra den här typen av simulator vid tillfälle.