Google var en hårsmån från att köpa Tesla

För två år sedan var Tesla Motors vid ruinens brant, Elon Musk och Googles vd Larry Page skakade därför hand på att låta genomföra en affär. Men så blev det inte.

19 maj släpps en bok om framgångssagan Elon Musk och hans Tesla Motors, författad av Ashlee Vance och med titeln ”Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future”.

I den kommer det fram tidigare okänd information som bland annat baseras på källor inifrån Tesla Motors.

När Tesla Model S kom 2012 drogs modellen med kvalitetsproblem vilket fick kunderna att skruva på sig av missbelåtenhet. Spekulanter och blivande Tesla-ägare hörde talas om problemen och drog öronen åt sig. Försäljningen av Model S gick inte så bra som tänkt och Tesla fick revidera sina leveransmål.

Det var så tufft ett tag att situationen blev ohållbar för företaget. Grundaren, ägaren och vd:n Elon Musk fick sparka folk och övriga anställda fick ett uppdrag: att slutföra leveranserna. Många hade reserverat ett exemplar av Model S men var inte villiga att ta emot den.

”Om vi inte levererar dessa bilar är vi körda. Så jag bryr mig inte vilket jobb du gjorde, ditt nya jobb är att leverera bilar”, ska Elon Musk ha sagt till de anställda när situationen var som jobbigast.

I mars 2013 träffade Elon Musk Googles medgrundare och vd Larry Page. Musk serverade Page ett erbjudande. För en betydande summa, ungefär 52 miljarder kronor, skulle Google få förvärva Tesla Motors, men bara om vissa villkor uppfylldes. Dessa var att Google skulle satsa motsvarande 44 miljarder kronor i Teslas tillverkningsfaciliteter och samtidigt skulle man garantera att Tesla inte styckades upp eller stängdes ned innan tredje generationens Tesla-bil hade lanserats, nämligen den ”lågprismodell” som kanske är den modell som ligger Musk varmast om hjärtat.

Som krav hade Elon Musk också att han skulle få vara kvar på Tesla Motors i åtta år eller till dess att denna tredje generation hade lanserats.

Googles vd Larry Page accepterade villkoren och kraven. De båda företagsbossarna skakade hand, affären var på väg att genomföras. Men medan de båda firmornas advokater fixade finliret i kontraktet vände försäljningen för Tesla Model S så pass att Elon Musk drog sig ur uppgörelsen.

I dag kan Teslas aktieägare skatta sig lyckliga då Elon Musks skötebarn har gått från klarhet till klarhet. Nu värderas Tesla Motors till motsvarande 227 miljarder kronor och framtiden ser för närvarande ljus ut med suven Model X näst på tur.

Musk är nog inte villig att sälja för tillfället, men om suget skulle bli för stort finns det en annan gigant vars ägare är mer än sugna på att köpa den amerikanska elbilstillverkaren som är på allas läppar.