Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Gordon Murray Group

Gordon Murray får CBE-orden

Konstruktören och formgivaren Gordon Murray har blivit tilldelad CBE-orden – Commander of the British Empire.

Gordon Murray må i dag jobba lite i det dolda. Hans senaste projekt är u-landsfordonet Ox men blickar man tillbaka på hans över 50-år långa karriär i bilbranschen hittar man även mer glamorösa uppgifter. En karriär som nu gett honom CBE-orden – Commander of the British Empire.

1967 byggde han sin första bil kallad IGM Ford i Sydafrika och flyttade på det till England där han började jobba hos Brabhams Formel 1-stall. 1981 och 1983 vann hans bilar BT49 och BT52 mästerskapet men det mest uppseendeväckande fordonet var BT46B, ”fläktbilen” kallad, som vann Sveriges Grand Prix 1978.

1987 till 1991 var McLarens Formel -stall hans arbetsplats och under tiden vann stallet fyra konstruktörs- och förartitlar. 50 segrar körde hans bilar till sig i Formel 1.

1991 bildades McLaren Cars och 1993 kom supersportbilen McLaren F1 som följdes upp av Mercedes-Benz SLR McLaren 2003 (vår provkörning den sist nämnda kan du läsa här

).

https://youtu.be/OgIQmKfhHrE

Efter tiden hos McLaren har Gordon Murray främst riktat in sig på 

mikrobilar och nu senast på ovan nämnda terrängbil Ox.

– Det känns hedrande att få CBE-titeln. Jag har jobbat i över 50 år med det jag älskar och det tillsammans med talangfulla och kreativa människor i hela världen, men främst i Storbritannien. Från blomstringstiden i Formel 1 till att designa världens snabbaste sportbil och jag har älskat varje minut av tiden. Jag vill dedikera utmärkelsen till alla de som jag har jobbat med under dessa år och hoppas på en spännande framtid för företaget Gordon Murray Group, säger Gordon Murray.