Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grenadier tar över efter Defender

Land Rover Defender har gått i graven men ny terrängbil av den gamla skolan planeras att börja tillverkas i Storbritannien.

Terrängbilen Land Rover Defender har gått ur tiden efter över 65 års produktion. Nu kan ett liknande fordon ta över när kemiföretaget Ineos ger sig in i bilbranschen. Bilen har ännu ingen namn men arbetet går under namnet Project Grenadier, bilens riktiga namn kommer att röstas fram via tillverkarens nya sajt.

Bilen kommer att levereras med tre olika axelavstånd och med såväl diesel-, bensin som hybridmotor. En eldriven variant kan komma i framtiden när tekniken är väletablerad. Även om Storbritannien och Europa är huvudmarknader så finns även USA med i planerna.

Projektet beräknas kosta över 500 miljoner pund, närmare 5,4 miljarder kronor, och om tillverkningen ska ske i Storbritannien så behövs statligt stöd. Norra England eller någonstans längs Skottlands östkust nämns i planeringen men man är inte främmande för att basera tillverkningen i exempelvis Tyskland.Tusen jobbtillfällen kommer ordans på stört och på sikt kan det bli mellan 5 000 och 10 000. 25 000 fordon räknar man med att bygga under det första året som ska vara 2020 eller 2021. Man planerar redan nu att utöka utbudet av modeller.Målet är att bygga något som ser häftigt ut, är terrängdugligt och driftsäkert. Förebilden är oblygt modellen Defender som det har skapats ett tomrum efter nu när Land Rover lagt ner produktionen, menar man.Namnet Grenadier kommer från att det var på en pub med det namnet som man fick idén till bilen (se bilden ovan). Det kan låta oroväckande men Ineos har en omsättning på mellan fyra till fem miljarder euro per år, motsvarande 38 till 48 miljarder kronor. En mer specifik plan kommer att presenteras om nio till tolv månader.

https://youtu.be/RIMfdltregE