Sidokrockkudde Foto: Volvo

Halv miljard sidokrockkuddar från Autoliv

Det hela började 1994 med Volvo 850. Nu, 18 år senare, har svenska Autoliv har levererat sin femhundra miljonte sidokrockkudde.

Världens största bilsäkerhetsföretag, Autoliv, har en lång rad milstolpar bakom sig sedan företaget grundandes av två bröder i Vårgårda 1953. Nu har man passerat ännu en då man i dagarna levererade sin femhundra miljonte sidokrockkudde.

 Historien om sidokrockkudden tog fart i början av 1990-talet då utvecklingen av den påbörjades av Autoliv i Vårgårda. 1994 levererades världens första sidokrockkudde och bilen som fick den nya säkerhetsdetaljen var ingen mindre än Volvo 850. Sidokrockkudden, eller Thorax Side Airbag som är dess korrekta namn, skyddar de åkandes bröstkorg vid påkörning i sidan.

 Fyra år senare, 1998, introducerade Autoliv en annan världsnyhet, nämligen The Inflatable Curtain, på svenska krockkuddegardin. Denna skyddar de åkandes huvud vid en sidokollision och lanserades i samarbete med Volvo och Mercedes.

 – Våra sidokrockkuddar i nuvarande bilar kommer att rädda 15 000 liv under bilarnas livstid och förhindra tio gånger så många allvarliga skador. Dessutom kommer samhället att spara miljontals kronor i form av minskade kostnader för sjukvård och rehabilitering tack vare dessa krockkuddar och krockgardiner, säger Autolivs forskningsdirektör Jan Olsson.

 – Vårt fokus är att rädda liv. Därför känns vårt arbete extra meningsfullt när vi får höra att individer överlevt svåra bilolyckor tack vare produkter som våra engagerade medarbetare skapat. Nu fortsätter vi att satsa på nya säkerhetsinnovationer, både inom passiv bilsäkerhet som krockkuddar och säkerhetsbälten och inom aktiv bilsäkerhet som radar och kameror, sa Autolivs vd och koncernchef Jan Carlson under en chefskonferens nyligen.

 I USA kommer sidokrockkuddar att bli obligatoriska i alla nya bilar som säljs från september 2013.

 Av de bilar som sålts över hela världen under 2012 är det bara 50 procent av bilarna som har sidokrockkuddar.

 Autoliv har omkring 80 anläggningar världen över med omkring 50000 anställda (inklusive alla samarbeten). Dessutom har de 21 krocktestbanor i nio länder. Imponerande av ett företag som en gång i tiden grundades i lilla västgötska Vårgårda och som från början hette Autoservice AB.