Halvårsbokslut: BMW, Lamborghini och Ferrari ökar
Ferrari ökar omsättningen - skräddarsydda bilar orsaken. Lamborghini slår försäljningsrekord.
Ferrari har släppt bokslutet för andra kvartalet. Affärerna går så bra att företaget justerar upp årets omsättningsprognos med en miljard kronor.
Det som går bättre än väntat är avdelningen för ”personalizations”, alltså alla tillägg kunderna beställer när de skräddarsyr sin Ferrari. Även produktmixen påverkar omsättningen i positiv riktning. Ferrari framhåller de nyare modellerna Daytona SP3, 812 Competizione och SF90. Ferrari har höjt priserna på sina bilar, och kan göra det relativt ostraffat eftersom de förmögna kunderna inte är så påverkade av höjda räntor.
Någon elbil finns än så länge inte till salu hos Ferrari, men det kommer under första kvartalet 2025.
Lamborghini rapporterar ett försäljningsrekord under första halvåret. Det italienska sportbilsföretaget, sedan några år helägt av Volkswagen-koncernen, sålde 5 341 bilar under årets första sex månader. Det är en ökning med 4,9 procent sedan 2022. Största enskilda marknaden var USA där man sålde 1 625 bilar. Omsättning och vinstsiffror pekar också uppåt.
Förra året sålde Lamborghini totalt 9 200 bilar, men för 2023 tror företaget nu att man för första gången kommer att sälja fler än 10 000 bilar. Främsta orsaken till succén är sugen Lamborghini Urus. Som en jämförelse kan nämnas att Ferrari sålde 13 200 bilar under 2022.
BMW rapporterar också betydligt högre försäljningssiffror under första halvåret 2023, 74 miljarder euro, mycket på grund av att koncernen förra året köpte en majoriteten av aktierna i sitt kinesiska joint venture-bolag Brilliance.
Nettovinsten faller dock till 6,6 miljarder euro, också det en följd av integreringen av Brilliance i koncernen och en högre skattekostnad. Även kostnaderna för forskning och utveckling har ökat med 15 procent under första halvåret, nu med fokus på elektrifiering och självkörning. BMW förväntar sig att vinstmarginalen i personbilstillverkningen i år kommer att öka till 9,0-10,5 procent, upp från 8-10 procent, men ser fortfarande utmaningar i produktionen på grund av störningar i leverantörsleden.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se