Halvledarbristen har försenat 450 000 bilar
Bristen på halvledare kostar bilindustrin miljonbelopp. Hittills har cirka 450 000 bilar inte byggts på grund brist på material. Och bristen väntas pågå under hela det första halvåret 2021.
Vi har tidigare berättat om hur bil- och teknikindustrin letar med ljus och lykta efter halvledare och processorer. Den stora ökningen på efterfrågan av elbilar samt att coronapandemin har resulterat i en ökad efterfrågan på teknikprylar har resulterat i materialbrist.
Flera tillverkare har tvingats bromsa sin produktion. Analysföretaget LMC har gjort beräkningen att cirka 450 000 bilar inte har byggts under årets första veckor på grund av bristen på rätt material. LMC gör också bedömningen att bristen kommer att påverka produktionen under årets första sex månader men att bilindustrin kommer att kunna köra ifatt under andra halvåret.
Ett problem för industrin är att de nu tvingas konkurrera med andra industrier om samma delar, vilket är en ny situation på världsmarknaden. Att det sitter fler och mer avancerade datorer och bildskärmar i bilarna påverkar efterfrågan kraftigt. De nya elbilarna kräver också annan avancerad teknisk utrustning än bilar med förbränningsmotorer.
Spränger drömgräns
Leverantörer har haft svårt att skala upp produktionen tillräckligt snabbt och möta den ökade efterfrågan.
När första kvartalet 2021 räknas ihop väntas produktionen globalt ha minskat med cirka tio procent jämfört med produktionen 2019. Det skulle betyda cirka 1,1 miljoner färre nya bilar. 600 000 till 700 000 bilar anses då bero på materialbristen och resten på grund av störningar på grund av coronapandemin. Analysfirman IHS Markit gör bedömningen att halvledarbristen resulterat i 672 000 färre byggda bilar under första kvartalet i år.
Återhämtningen väntas gå snabbare i Japan där tillgången på leverantörer är större men problemet beskrivs som globalt.
Så gott som alla biltillverkare har problem och så sent som förra veckan meddelade Renault och Stellantis att de bromsat in delar av produktionen.
Under coronaåret 2020 minskade produktionen av nya bilar med 17 procent till totalt cirka 74,4 miljoner byggda enheter. Nu är prognosen en tillväxt till 86,9 miljoner bilar 2021, 92,2 miljoner bilar 20222 och hela 95,7 miljoner bilar 2023.
Vi är alltså på god väg att spränga drömgränsen på 100 miljoner bilar på ett år.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se